Kolleger med kunskapstörst

Kolleger med kunskapstörst
Johan Thermanius och Jakob Pansell bestämde tidigt att allt som har med podden att göra bara ska kännas kul — inte kravfyllt. Foto: Privat

I podden Iva-juntan djupdyker specialistsjuksköterskorna Johan Thermanius och Jakob Pansell i vetenskapliga artiklar för att lära sig själva — och kanske några lyssnare — mer om vården av kritiskt sjuka patienter.

11 augusti 2020

Varför gör ni en podd?
— Vi är båda väldigt intresserade av forskning inom intensivvård. Det handlar om en vilja att förstå mer för att kunna göra en bättre insats för våra patienter och deras anhöriga. Jag har en podd sedan tidigare och tycker att formatet är så enkelt. Vi hoppas att våra lyssnare ska bli inspirerade att söka kunskap på samma sätt som vi gör, säger Jakob Pansell.

49 avsnitt hittills om allt från hjärtstopp och vätskebehandling till mobilisering och hur man ska orka jobba i coronavården — hur lägger ni upp produktionen?
— Vi brukar ansvara för ett avsnitt var, vilket innebär att välja ut en artikel, eller ett område, och läsa på. Sen pratar vi om det som kommer fram i forskningen i podden. Jag brukar ha ett ganska förberett manus medan Johan pratar mer fritt. Den som ansvarar för avsnittet sköter efterarbetet med klippning och uppladdning.

Ordet ”brasklapp” dyker ofta upp i podden. Hur kommer det sig?
— Det är ofta svåra områden och viktigt att vara tydliga med när vi spekulerar om saker som vi egentligen inte vet. Vi uppmuntrar lyssnaren att gå till källan själv för att bilda sin egen uppfattning.

Det är pandemi och under våren har ni gått på krislägesavtalet med 12,5-timmarspass och 50-timmarsveckor. Samtidigt har ni också spelat in minst ett avsnitt av podden i veckan. Hur går det?
— Först tänkte vi lägga ner, vi trodde inte vi skulle orka. Men sedan insåg vi att en väldigt stor del av landets covid-19-patienter finns hos oss i Stockholm, då kändes det viktigt att sprida det vi ser. Genom att sänka ambitionsnivån på till exempel inspelningsljud och efterarbete har vi kunnat producera mer än vi brukar. Det har gått över förväntan, säger Jakob Pansell.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida