Kommentar

4 mars 2002

Studien är av stort intresse eftersom den belyser ett område som på senare tid alltmer kommit i fokus i samband med kvalitetsutveckling inom vården.

Studiens syfte var »att testa innehållsvaliditet (giltighet) av strategiska och kliniska kvalitetsindikatorer inom postoperativ smärtbehandling på kirurgiska vårdavdelningar«. Två grupper av sjuksköterskor besvarade ett frågeformulär med påståenden (kvalitetsindikatorerna) om att uppnå hög kvalitet inom postoperativ smärtbehandling.

Urvalet av undersökningsdeltagare, liksom deras antal, förefaller vara lämpligt med tanke på undersökningens syfte. En relevant metod användes för test av kvalitetsindikatorernas innehållsvaliditet. Resultatet visar att de studerade indikatorerna har hög innehållsvaliditet genom att de bedömdes som: (1) viktiga, (2) realistiska att genomföra samt (3) möjliga att påverka av sjuksköterskor. Det var hög svarsfrekvens och stor samstämmighet i de två studerade sjuksköterskegruppernas bedömningar, vilket ökar resultatets trovärdighet. Sammanfattningsvis tycker jag att studien är välgjord rent metodmässigt och att slutsatserna är väl underbyggda.

Resultatet av denna studie borde kunna få stor betydelse för sjuksköterskor i praktiskt omvårdnadsarbete och för tvärprofessionellt arbete. Undertecknad instämmer i författarnas syn »att indikatorerna kan användas som utgångspunkt då en enhet planerar en strategi för att nå hög kvalitet inom postoperativ smärtbehandling«.

Det är viktigt att valida (giltiga) och reliabla (tillförlitliga) metoder används vid värdering av vårdkvalitet. De studerade indikatorerna för postoperativ smärtbehandling har uppenbarligen visat sig vara lämpliga att ha som utgångspunkt i fortsatt utveckling av instrument för att mäta kvaliteten inom postoperativ smärtbehandling. Arbetet med att utveckla, värdera och storskaligt sprida denna typ av instrument är en fortsatt angelägen uppgift.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida