Kommunerna betalar bäst

Kommunerna betalar bäst
Monica Shahipassand och Solen Taher, nyblivna sjuksköterskor från Göteborg som ser fram emot att börja jobba. Foto: Thomas Olsson

Karriärstart. Som sjuksköterska i Göteborgs stad tjänar nyutbildade Monica Shahipassand nästan 18 000 mer i sommar än Solen Taher, som börjar på Sahlgrenska universitetssjukhuset.?

8 juni 2016

Monica Shahipassand tycker om att arbeta självständigt med mycket eget ansvar. Hon ser det som ett extra plus att få komma hem till sina patienter och hinna lära känna dem, utan alltför mycket stress. I hemsjukvården har hon hittat sitt första drömjobb. Och det är tur eftersom hon även tycker att lönen är viktig. ?

Hon har sökt jobb i flera stadsdelar och fått till bra löneförhandlingar. Dessutom har hon en tandhygienistutbildning på sitt cv. På så ?vis har hon lyckats få upp sin första lön till ?en summa hon känner sig relativt nöjd med:?30 000 kronor i månaden.?

— Lönen är viktig när du ska ut på arbets­marknaden. Du sätter ett värde på din utbildning och på dig själv och får en grund för framtida löneförhandlingar, säger Monica Shahipassand.?

Att lyckas komma i en förhandlingssituation är viktigt för att få upp lönen. Men det är svårare när du söker jobb hos en stor arbetsgivare som Västra Götalandsregionen. På hög nivå har de redan bestämt vad de tänker erbjuda nyutbildade.

?Svaren i Vårdfokus första-lönen-enkät från nyutexaminerade som ska jobba på Sahlgrenska universitetssjukhuset i sommar är samstämmiga: ”Löneförhandlingen var rätt stenhård, som en vägg liksom…”, skriver en sjuksköterska. ??

Solen Taher, som ska jobba på Sahlgrenskas medicinakut i sommar, känner igen sig. Hennes månadslön hamnade på 24 100 kronor. Jobbet valde hon inte på grund av lönen. Hon funderade till och med på att inte arbeta alls i sommar, medveten om att det kommer att bli tufft. Varför ska hon slita så hårt för så lite pengar?

?— Jag funderade på om det är värt det, men kom fram till att jag väntat i flera år på att få ett jobb jag vill ha. Nu när jag kommit dit, då är det klart att jag vill börja direkt, säger hon.

?Hon har märkt att hon fungerar bra i akuta situationer. Målet är ett jobb inom ambulansen. På medicinakuten vet hon att hon trivs både med arbetsuppgifterna och kollegerna eftersom hon arbetat där som undersköterska. En erfarenhet som arbetsgivaren gav henne 100 kronor extra för i lön.??

Över hela Sverige är det kommunerna som betalar nyutbildade sjuksköterskor bäst och det kan handla om flera tusen kronor mer i månaden. Enligt Vårdfokus första-lönen-?enkät skiljer det i snitt 2 000 kronor mellan en genomsnittlig kommunlön och en genomsnittlig landstinglön. Vissa landsting och kommuner sticker ut lite extra. I Jönköpings och Kalmars län verkar skillnaden vara större och i Norrbotten mindre.

På Vårdfokus.se hittar du en mer omfattande genomgång av hur löneläget ser ut lokalt för nyutbildade. Där redovisar vi också mer detaljerat för hur många som svarat på vår enkät.??

Lars Rydhede, HR-direktör på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, är öppen med att Västra Götalandsregionen gått samman och bestämt vad de tänker betala nyutexaminerade sjuksköterskor i sommar. Det är en snäv kalkyl där bland annat många stängda vårdplatser ingår.?

Han håller med om att lönen är låg, men tror på sjukhusets möjlighet att locka med annat.?

— Om vi inte är världsledande på lön så ligger vi i alla fall väldigt bra till när det gäller att kunna erbjuda utbildning, utveckling och karriärmöjligheter, säger han.?

Monica Shahipassand och Solen Taher kommer att tjäna olika mycket på sina första jobb. Men de nyblivna sjuksköterskorna har också något gemensamt i sommar: Lyckan över att vara klar med utbildningen och äntligen få börja jobba — och en liten gnutta oro för hur det ska gå.

Monica Shahipassand, 28 år

  • Gör i sommar: jobbar som sjuksköterska inom hemsjukvården i Göteborg.
  • Lön: 30 000
  • Introduktion: två veckor, mer om det behövs


Solen Taher, 22 år

  • Gör i sommar: jobbar som sjuksköterska på medicinakuten på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
  • Lön: 24 100
  • Introduktion: fyra veckor

 

Vem tjänar mest?

  • Landsting: 25 000 i månaden*
  • Kommun: 27 000 i månaden*
  • Privat: 26 950 i månaden*

*Medianlönen för nyutbildade sjuk­sköterskor i sommar. Bygger på 608 inrapporterade svar till Vårdfokus första- lönen-enkät.


2 000 kronor...
... så mycket mer i snitt betalar kommunerna en nyutbildad sjuksköterska jämfört med regionerna och landstingen, enligt Vårdfokus första-lönen-kartläggning.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida