Könsdiskriminerande muffins till salu

Könsdiskriminerande muffins till salu
Anders Åhlin från Lärarförbundet och David Liljequist från Vårdförbundet kämpar mot de orättvisa löneskillnanderna mellan män och kvinnor. Foto: Maria Ejd

Internationella kvinnodagen till ära säljs muffins till morgonresenärerna i Stockholm. Tio kronor för männen och fem för kvinnorna.

I dag på den internationella kvinnodagen vill TCO och Facketförändras.nu få stockholmarna att fundera över de orättvisa löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Utjämningen av lönerna stannade upp i början av 80-talet och sedan dess tjänar heltidsarbetande kvinnor nästan 15 procent mindre än heltidsarbetande män.

Orättvisa bakverk

Med en muffinsaktion vill organisationerna jämna ut villkoren lite grann. Tjänstemän från TCO:s olika medlemsorganisationer stod beredda med plakat och muffins på tre platser i centrala Stockholm i morse. Bakverken kostar tio kronor för män och fem för kvinnor – orättvist? Ja visst är det!

Under eftermiddagen fortsätter de fackliga manifestationerna mot låga löner i kvinnodominerande yrken. I Stockholm deltar bland andra Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro i ett seminarium med titeln Lön hela dagen. 15:51-rörelsen arrangerar och platsen är Kulturhuset.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida