Kortare tid på tom mage ger lugnare barn inför operation
Kortare fastetider för barn inför narkos och operation har varit standard vid Akademiska sjukhuset i Uppsala i många år. Nu har arbetssättet fått genomslag i Europa där nya riktlinjer införs i vår.
En tom mage före narkos har länge setts som avgörande för patientsäkerheten. Det ska minska risken för att maginnehåll hamnar i lungorna, så kallad aspiration, vilket är ett allvarligt tillstånd.
Men att varken få äta eller dricka på flera timmar inför en operation kan vara väldigt plågsamt, speciellt för barn som kanske inte alltid förstår varför. Små barn är också känsligare för uttorkning är vuxna.
Hunger och törst påverkar humöret hos barnen och i stället för att känna sig trygga kommer de till operationsavdelningen arga och ledsna. Det stressar både föräldrar och personalen, berättar Carola Eriksson, sjuksköterska med lång erfarenhet av att förbereda barn inför operation.
- Det är synd om barnen och föräldrarna. Det händer också att fastan blir utdragen om det uppstår förseningar i operationsschemat, säger hon.
Gladare barn
2018 var Carola Eriksson med om att testa ett nytt arbetssätt på öron-näsa-halsklinikens dagkirurgi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala under ledning av anestesiläkaren Peter Frykholm. I stället för att barnen inte fick dricka en timme innan operation kunde de nu få klara drycker – som saft och vatten – ända fram till att de fick sin premedicinering.
– Det blev en enorm skillnad direkt! Barnen blev mycket gladare och lugnare – och föräldrarna med. Det underlättade för oss sjuksköterskor då vi inte behövde ringa operationsavdelningen hela tiden för att barnen skulle få komma in så snabbt som möjligt, säger Carola Eriksson.
Lång eller kort fasta lika säkert
Peter Frykholm och hans kollegor tog initiativ till att korta fastan för barn redan för 20 år sedan på Akademiska sjukhuset. 2015 genomförde de en studie som visade att kortare fastetid var lika säkert som längre. Den studien fick mycket uppmärksamhet, både nationellt och internationellt, och flera sjukhus valde att införa liknade rutiner.
Akademiska sjukhuset har i dag en fyratimmarsgräns för flytande föda och en fastetid om högst en halvtimme för klar vätska. Sedan något år tillbaka gäller det även i Göteborg, och Stockholm har en timme för klar vätska.
Från och med i vår kommer den kortare fastetiden för barn även att bli standard i Europa då europeiska anestesi- och intensivvårdsföreningen ESAIC fastslagit riktlinjerna.
Nya riktlinjer för barn och fasta inför operation
- Barn ska undvika fast föda minst sex timmar innan operation.
- För barn som ammas gäller tre timmars fasta.
- För bröstmjölksersättning gäller fyra timmar.
- För klara drycker (vatten, saft, juice, kaffe och te utan mjölk) gäller en timme
Tidigare var rekommendationen sex timmar både för fast och flytande föda förutom för spädbarn (fyra timmar för bröstmjölk och två timmar för klar vätska).
Källa: Akademiska sjukhuset