Kräver statligt lönelyft

Kräver statligt lönelyft
Ragnhild Karlsson, Sineva Ribeiro och Ann Johansson, Vårdförbundets ledartrio, var med på RFSL:s mångfaldsmarsch i Almedalen. Foto: Jenny Kallin

Väljarna ser vården som den viktigaste frågan. Då måste politikerna ta ansvar och höja lönerna. Det sa Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till politikerna i Almedalen.

31 juli 2018

När Vårdförbundet under Almedalsveckan bjöd in till politisk debatt om bemanningskrisen blåste kalla vindar in över Visby. Ordföranden i Vårdförbundets studentorganisation, Viviana Lundberg, var hes men talade klarspråk: ?

— Vi millenials förväntar oss högre löner, betald vidareutbildning, bra introduktion och ett löfte om att vi inte ska behöva bli sjuka av att arbeta. Får vi inte det byter vi jobb, sa hon.??

Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, var också tydlig i sin övertygelse om att verkligheten snart kommer ikapp de politiker som ännu inte förstått att det behövs rejäla lönelyft för Vårdförbundets medlemsgrupper och ett politiskt initiativ för att få till det. ?

— Ni kommer att behöva ta ansvar för lönerna, oavsett vilken regering det blir. Vården får inte tillräckligt med personal och det hjälper inte att bara bygga ut utbildningsplatserna, var hennes budskap till politikerna.??

Vårdförbundet var på plats för att sprida sina krav inför riksdagsvalet i höst. Bland annat ett statligt lönelyft för Vårdförbundets yrkesgrupper, framför allt för specialistutbildade, som blir färre trots ökade satsningar. ?

Under veckan debatterade de politiska partierna. Bråkade och sökte vänner. Nordiska motståndsrörelsen, NMR, försökte stjäla uppmärksamhet genom att ge sig på människor med regnbågsflaggor.

Samtidigt pågick hundratals seminarier om vård och omsorg, det ämne som dominerade veckans program. ?Det borde få ännu mer utrymme i den politiska debatten med tanke på att vården är väljarnas viktigaste fråga, tycker Joakim Rudqvist, sjuksköterska och vice ordförande för Vårdförbundets avdelning på Gotland, som var på förbundets årliga (alkoholfria) Almedalsmingel.?

— Fortfarande överskuggar migrationsfrågan allt annat. Det är för mycket prat om det.??

I minglet fanns också Christina Wahlby, sjuksköterska på 1177 med arbetsplats i det egna hemmet på Gotland. Hennes viktigaste vårdfråga inför valet är hur primärvården ska bli mer tillgänglig.?

— Jag tar emot samtal från patienter från Stockholm, Värmland och Sörmland och det är alldeles för vanligt att de jag hänvisar till en vårdcentral ringer tillbaka för att de inte kommer fram eller inte får en tid.?

Nu, när det inför valet lovas satsningar på både det ena och det andra, hoppas hon att politikerna kommer ihåg att prata med vårdpersonalen, som med sin kunskap kan bidra med bra lösningar.??

För två år sedan var Vårdförbundets huvudbudskap i Almedalen att det är vårdplatsbrist för att det saknas sjuksköterskor. Efter mycket tjat har politikerna äntligen förstått det, konstaterar Sineva Ribeiro. Under årets Almedalsvecka var hon med och grillade samtliga riksdagspartier, förutom SD, om vad de vill med vården i framtiden. ?

— Nu pratar alla om vikten av våra medlemmars kompetens för att få vården att fungera. Tidigare har det funnits en bild av att andra kan ersätta oss. ”Bara vi får in fler händer”. Men i år har politikerna sagt: ”Vi vet att vi saknar era grupper”. Det har vi inte hört tidigare, säger hon.

?När det gäller hur de olika partierna vill lösa vårdens problem, som bemanning, arbetsmiljö och växande köer, tycker Sineva Ribeiro att politikerna fokuserar för mycket på bara en — sin egen — lösning. Hon ser framför sig att det behövs många lösningar och en bred samling för att komma vidare. Och, tillägger hon, nu gäller det att gå från utredningar till handling.??

I slutet av veckan deltog Vårdförbundets ordförandetrio i Almedalens årliga mångfaldsmarsch, arrangerad av RFSL. För Sineva Ribeiro kändes det extra viktigt eftersom hon tidigare samma dag varit med på ett seminarium om Metoo, dit Nordiska motståndsrörelsen kommit och betett sig hotfullt mot paneldeltagarna. ?

— Nu gäller det att visa att vi är många som står upp emot hatet, säger hon.

ALMEDALSVECKAN
Första veckan i juli samlas en växande grupp politiska partier, intresseorganisationer och företag i Visby på Gotland och diskuterar politik och samhällsfrågor. I år firade Almedalsveckan 50 år.

Vårdförbundet ställer krav på politikerna att:

  • barnmorskors och specialistsjuksköterskors månadslön på fem års sikt höjs med 10 000 kronor genom ett statligt finansierat lönelyft
  • avancerade specialistsjuk­­s­köterskor direkt får 15?000 kronor mer i månaden
  • betald akademisk specialisttjänst­göring, AST, lagstadgas
  • reglerade specialistutbildningar för röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor lagstadgas
  • en barnmorska per födande kvinna i aktiv förlossning
  • 45 000 fler sjuksköterskor till år 2030
  • takten i vårdens digitalisering ökar
  • mer pengar till forskning och utveckling av personcentrerad nära vård.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida