Kriminalfall

Lars BorglundSanningen är en sällsynt gäst. Sökandet efter Catrine da Costas mördare391 sidor. Norstedts 2003www.norstedts.seisbn 91-1301-176-6

5 april 2004

Pingstdagen 1984 försvann den prostituerade Catrine da Costa. Senare på sommaren hittades två plastsäckar med hennes kvarlevor. Hennes kropp var styckad.

Polisens utredning tillhör de mest uppmärksammade i svensk rättshistoria, likaså de rättegångar som hölls mot dem som misstänktes vara hennes mördare. De båda åtalade frikändes, men befanns vara skyldiga till styckningen och blev därför också av med sina läkarlegitimationer.

Detta är också motivet i två uppmärksammade böcker, Hanna Olssons Catrine och rättvisan och Per Lindebergs Döden är en man. De båda författarna hamnar på varsin sida i synen på mordet och styckningen, utredningen samt rättegången mot läkarna. Lars Borgnäs, reporter på svt:s Uppdrag granskning, började kartlägga polisutredningarna och den – som han uppfattar det – mediala kampanj till förmån för läkarna som började efter Per Lindebergs bok.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida