Krisexperter förklarar våra reaktioner

På söndag föreläser en rad medicinska experter för allmänheten på Karolinska institutet i Solna. De vill öka kunskaperna och förståelsen för mänskliga reaktioner på katastrofer som den i Sydostasien.

De är experter på krisreaktioner, stress, sorg, sömn, barn, posttraumatisk stress och psykiatri och de vänder sig både till de direkt eller indirekt drabbade av naturkatastrofen i Sydostasien och andra.

Först blir det ett samtal om våra reaktioner på katastrofer. Hur ofta stora katastrofer leder till psykisk sjukdom, hur barn reagerar, vad som händer med den bofasta befolkningen och en ögonvittnesskildring av tsunamins effekter på plats.

Trauma – inte trots

Sedan samtalar de om de reaktioner som kommer och går, och hur vi går vidare. 

– Vuxna tror ofta att ett barn med trauma är trotsigt när det inte vill gå och lägga sig. När orsaken kan vara att flashbacks som ofast kommer när barnet har gått och lagt sig och slappnar av. Bilder av den otäcka händelsen kan också komma upp i drömmen, berättar barnpsykiatern Frank Lindblad, en av de medverkande experterna. 

Dagen arrangeras av Karolinska institutet och Institutet för psykosocial medicin på Karolinska institutet. Medverkar gör Aleksander Perski, Torbjörn Åkerstedt, Danuta Wasserman, Hans-Peter Söndergaard, Frank Lindblad, Solvig Ekblad, Agneta Rosling och Töres Theorell.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida