Kritik leder till lägre höjning av a-kasseavgift

Det är bra att regeringen lyssnat på kritiken och ändrat på sitt förslag angående a-kassan, sa TCOs ordförande Sture Nordh när han uppvaktade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin nu på morgonen. En av förändringarna innebär att höjningen av a-kasseavgiften minskar för Vårdförbundets medlemmar.

16 november 2006

Enligt tidigare beräkningar skulle avgiften till a-kssan för Vårdförbundets medlemmar höjas från 90 kronor i månaden till ungefär 320 kronor. Nu verkar det som om avgiften efter den 1 januari i stället kommer att bli 240-250 kronor, enligt de preliminära beräkningar som Akademikernas a-kassa (AEA) gjort.

Orsaken till förändringen är den kritik som har riktats mot höjningen från fackföreningsrörelsen och – inte minst – lagrådet. Lagrådet menar att det är fel att låta en a-kassa betala in mer pengar till försäkringen än den ersättning som betalas ut till a-kassans arbetslösa medlemmar.

Har lyssnat på lagrådet

I en debattartikel i Dagens Nyheter i dag förklarar arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m), finanminister Anders Borg (m) och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) att regeringen har lyssnat på lagrådets kritik och ändrat sitt tidigare förslag. Ändringen innebär att a-kassor med låg arbetslöshet, till exempel AEA, får en lägre höjning av a-kasseavgiften än de med hög arbetslöshet.

– Men det är en preliminär beräkning. Vi hart ännu inte sett regeringens proposition. Först då vet vi hur det blir, säger Annika Stenberg på AEA.

Propositionen kommer att lämnas till riksdagen klockan 15 i dag.

Uppvaktade Sven Otto Littorin

Kritiken mot förändringarna av arbetslöshetsförsäkringen kvarstår dock. Den kritiken fördes fram av företrädare för förbunden inom TCO vid en rad aktioner nu på morgonen i Stockholm. 

En av dessa aktioner var en uppvaktning av Sven Otto Littorin utanför regeringskansliet. Där sa TCOs ordförande Sture Nordh bland annat att regeringens förslag bryter mot EUs jämställdhetsregler. 

Vårdförbundet deltog i dagens aktioner. Förbundets vice ordförande Ingrid Frisk delade ut flygblad tillsammans med ett antal förbundsordförande och andra förbundspresentanter utanför riksdagen vikd Mynttorget i Gamla stan. Och andra aktiva inom Vårdförbundet delade ut flygblad vid Södra station på Söder.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida