”Kroppsvätskor är kemi”
Ulf Ellervik är professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet. Han forskar om botemedel mot cancer och medverkar i tv-programmet Fråga Lund. Foto: Christer Sturmark
Författarintervju

”Kroppsvätskor är kemi”

Snor, svett och öronvax — vad ska det vara bra för? I boken "Äckligt" tar Ulf Ellervik tag i något som de allra flesta inte vill kännas vid, men som ingen klarar sig utan — våra kroppsliga sekret.

Varför ville du skriva en bok om kroppsvätskor?
— Min ambition är att visa att kemi är spännande. Många tycker nog att det är svårt och tråkigt, men kemi finns ju överallt och det är bra att veta något om det. Jag har tidigare skrivit flera böcker om den ”onda” kemin, men har nu börjat fokusera på den goda. Kroppsvätskor är i allra högsta grad kemi och varje utsöndring fyller en funktion för vår överlevnad.

Bokens utgångspunkt är att kropps­vätskorna är äckliga och att det är tabu att prata om dem — varför är det så?
— Vi har gradvis fjärmat oss från kroppen. Vi ska inte lukta, inte gå på toaletten, inte ge ifrån oss ljud. Men det är också väldigt kulturellt betingat vad som är naturligt och inte, till exempel när det gäller tårar och vem som får gråta och när.

Bokomslag Äckligt
”Äckligt. Berättelser om slem, snor och andra sekret” av Ulf Ellervik. Fri tanke förlag 2020.

I vården är olika former av sekret ofta oundvikliga i arbetet med patienterna. Vad ska man göra om man blir äcklad?
— Det kan jag inte svara på. Generellt tror jag att vårdpersonalen är ganska luttrad, de vänjer sig helt enkelt. Men annars kanske en förståelse för funktionen kan underlätta. Jag är till exempel väldigt fascinerad av öronvax. Det kan ju verka äckligt, men om man tänker på att dess uppgift är att transportera ut skräp från en återvändsgränd i kroppen är det ganska fantastiskt.

Känner du själv äckel inför något?
— Jag har väl också blivit ganska härdad vid det här laget, men har ett väldigt bra luktsinne så gammal svettlukt har jag svårt för.

Varför är det viktigt att kunna sin kemi?
— Med kunskap kan man fatta bättre beslut i livet, till exempel varför man ska använda ett rengöringsmedel mot fett i köket och ett mot kalk i badrummet. Det är kemi på riktigt, vilket i sin tur också kan ge miljömässiga skillnader.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida