Kulturkrockar

Waris Dirie och Jeanne d'HaemÖkenblomman återvänder248 sidor. Bra Böcker 2004www.bbb.seISBN 91-7002-094-9

6 september 2004

När Waris Dirie var i tonåren rymde hon hemifrån för att slippa gifta sig med den gubbe föräldrarna valt ut åt henne. Rymningen förde henne så småningom till London, där hon »förvandlades från ingenting till en berömd fotomodell«.

Riktigt världskänd blev hon när hon tog bladet från munnen om kvinnlig könsstympning, vanlig i hennes hemland. Bland annat blev hon människorättsambassadör för fn för att kämpa mot denna företeelse. (Om detta har hon berättat i sin förra bok.) Nu har »Ökenblomman«, som hennes namn betyder på somaliska, givit ut en andra bok som till största delen handlar om hur hon reser tillbaka till Somalia för att hälsa på sin familj, något som verkligen inte är så lätt i ett samhälle där nästan ingen samhällelig struktur finns kvar.

I en lite rörig bok försöker hon förmedla sina dubbla känslor inför hemlandets kultur. Somt prisar hon, annat tar hon avstånd från. Men mest verkar hon ha gett upp: »Männen är sådana i Somalia. De lyssnar inte på kvinnorna/…/. Man måste anpassa sig till kulturen i Afrika, det går inte att ändra på den.«

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida