Kung Ladulås röntgas för att få svar på vilka sjukdomar han egenligen led av

Mer än sex hundra år efter hans död ska undersökningar av kung Magnus Ladulås ben försöka ge svar på vad han led av för sjukdomar.

I morgon förs ett antal ben från kungens grav i Riddarholmskyrkan till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge för att undersökas av röntgenöverläkaren Rolf Skuncke och biträdande överläkaren Ingrid Bergström vid osteoporoscentrum.

Undersökningen är en del i ett riksomfattande projekt där arkeologer, osteologer och medicinare samarbetar för att lära sig mer om livsvillkoren för rik och fattig under medeltiden.

Magnus Ladulås var Sveriges kung mellan åren 1275 och 1290.  1915 undersökte läkaren och forskaren Carl M Fürst kungens ben och såg en förändring som tydde på sjuklighet, men då räckte inte metoderna till för att säga vad det handlade om.

Med modern röntgenteknologi hoppas forskarna nu få svar. Sjukliga förändringar i skelettet kan bero på benskörhet, men kan också vara tecken på hjärtsjukdom, stora åderbråck, köld- eller brännskador, eller tuberkulos.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida