Kvinnofridscentrum tar avstånd från fejkad oskuldsblödning

Nationellt centrum för kvinnofrid tar bestämt avstånd från rådet att unga flickor med rötter i så kallade hederskulturer ska sticka sig i slidan för att det ska se ut som om de har blött på bröllopsnatten.

24 augusti 2011

Det var i går som nyhetsbyrån TT och Sveriges Radio Ekot rapporterade att flera tunga instanser i Sverige fortfarande hänvisar till gamla och kritiserade riktlinjer som säger att flickor efter det första samlaget på bröllopsnatten kan rådas att sticka sig i slidan med en nål som de har gömt i klänningsfållen eller bland sybehören i toalettväskan.

En av de myndigheter som fortfarande sades hänvisa till riktlinjerna är NCK, Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala. Hänvisningen skulle finnas i en ny handledningsskrift för hälso- och sjukvården om hur man ska stödja flickor som drabbas av hedersproblematik.

Beskriver tidigare riklinjer

Men enligt Karin Sandell, informationschef på NCK, handlar det inte om en hänvisning utan om att tidigare riktlinjer från Karolinska sjukhusets enhet för sexuell hälsa finns med som en fotnot i en ny handledningsskrift, som tillkommit på uppdrag av regeringen – Att möta patienter som söker för oro kring oskuld och heder. Den blev klar i juni, har lämnats över till regeringen men har ännu inte tryckts och distribuerats.

– Vad vi i själva verket gör i den här skriften är att vi beskriver vilka metoder som använts genom tiderna för att i vissa kulturer åstadkomma blod på lakanet i samband med bröllopsnatten och vilka råd och riktlinjer som funnits kring detta. Från att sticka sig med en nål till att reglera menstruationen med hjälp av p-piller. Det är inte detsamma som att vi ställer oss bakom dem. Tvärtom, säger hon.

Fotnot till SFOG:s riktlinjer

Bland annat beskrivs hur SFOG, Svensk förening för obstetrik och gynekologi, så sent som 2003 skrev att det i stället för att försöka sy ihop mödomshinnan är bättre att råda kvinnan att själv åstadkomma en blödning efter samlaget.

– Det vi vill med skriften är att visa att det är precis det här vi ska bort ifrån. Vi vill lyfta frågan, hjälpa tjejerna och stärka dem, säger Karin Sandell.

Till TT säger gynekologen Matts Olovsson, som är vetenskaplig sekreterare i SFOG, att de självklart inte står bakom råd som går ut på att flickor skadar sig själva och att frågan ska diskuteras på ett styrelsemöte i veckan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida