Kvinnorna slår tillbaka

3 april 2000

Institutet för Kvinnoforskning vid Helsingfors universitet inbjuder till en kurs i »Rädslans geografi«. Den leds av tillförordnade professorn Johanna Louhimies och hennes medhjälpare Maaru Tang. De har ett starkt intresse för mäns våld mot kvinnor och för svampar. Och då menas inte champinjoner på burk, utan mer kraftfulla sorter. Sitt kvinnliga nätverk liknar de vid ett mycel och kallar sin verksamhet för Midnattsinstitutet. Gemensamt för de sju kvinnor som till slut bildar undervisningsgruppen är att de blivit utsatta för mäns våldshandlingar. Nu kartlägger de männens våld, och planerar och förbereder sin hämnd.
    
Bokens jag är dotter till ett lärarpar vid Helsingfors progressiva gymnasium (Flower Power-gymnasiet). Hon är begåvad, blyg och anorektisk. Hennes vuxna liv kantas av misslyckade kärleksaffärer. När hon får kontakt med Midnattsinstitutet är kursen redan halvvägs genomförd. Hon ersätter Sari, som »tvingats avbryta kursen«, som det heter. Hon kvalificerar sig bland annat genom att avliva en hund. Av hankön.
    
En grupp edsvurna kvinnor, en grupp våldsverkare till män möts i fruntimmersveckan på den gamla barnkolonin på Fårholmen i Helsingfors skärgård. Det slutar illa – för alla. För alla utom bokens jag, som finns kvar för att berätta vad som hänt under de månader som föregår det dramatiska slutet.

Författare Anja Snellman 
Titel Rädslans geografi,
425 sidor
Förlag Norstedts 2000
Cirkapris 329 kronor 
ISBN 91-1300-770-X

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida