Lag om cykelhjälm skulle rädda många

- Om det är något som skulle få ned antalet skallskador så är det en lag på cykelhjälm. Det säger Bo-Michael Bellander, neurokirurg på Karolinska sjukhuset. Till sjukhusets traumaenhet kommer varje säsong tio patienter med skallskador till följd av cykelolyckor.

13 juni 2003

I Sverige är trauma den vanligaste dödsorsaken före 45 års ålder. Vanligast är trafikolyckor, särskilt på sommaren då antalet motorcykelolyckor ökar lavinartat. En trend är också att cykelolyckor blir allt vanligare.

Till Karolinska sjukhuset i Stockholm kommer omkring 1 200 multipelt skadade per år. År 2001 dog 46 av dem ? hälften till följd av skallskador.

I Stockholm har den avancerade traumavården centraliserats till två av de stora sjukhusen: Karolinska och Södersjukhuset. De svårast skadade kommer till Karolinska sjukhuset som har en specialklinik för neurokirurgi och därför får ta emot patienter med skallskador.

Snabbheten är avgörande 

Det snabba omhändertagandet kan vara skillnaden mellan liv och död. Den som blir svårt skadad i Stockholm behöver inte vänta mer än tio minuter på ambulans eller helikopter. Omhändertagandet på olycksplatsen tar i genomsnitt 15 minuter och färden till något av sjukhusen tar högst tio minuter.

– Inom en halvtimme är patienten på sjukhuset och 45 minuter från det att olyckan skett ligger patienten på båren i operationssalen och vi har kontroll över situationen, säger Louis Riddez, överläkare vid kirurgiska kliniken vid Karolinska sjukhuset.

Traumavården kräver en minutiös organisation och med alla specialister på plats – kirurg, anestesiolog, ortoped, röntgenläkare, operation-, narkos- akut-, och röntgensjuksköterska samt röntgenundersköterska – kostar vården 10 000-tals kronor varje timme.

Alla i laget vet exakt vad de ska göra.

– Som en väl inövad frispark, säger Lars Eriksson, professor i anestesiologi.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida