Covid-19

Läget värre än i våras på Gävle sjukhus

Läget värre än i våras på Gävle sjukhus
Det finns inte en chans att vara ledig i jul och nyår, säger Carina Lindgren som är sjuksköterska på Gävle sjukhus och arbetar på covidavdelning. Foto: Hans Zetterberg.

På två veckor har antalet covidpatienter på sjukhusen i Gävleborg fördubblats. Det är en extrem situation där personalen får inrikta sig på att främst ta hand om de som är svårast sjuka, säger sjuksköterskan Carina Lindgren.

Det har gått drygt två månader sedan Vårdfokus besökte sjukhuset i Gävle och träffade Carina Lindgren som arbetar på en vårdavdelning för covidpatienter. Då berättade hon att det ”går lite upp och ner, men det kommer förhoppningsvis inte att bli som det var i våras”. Tyvärr har det nu blivit som det var – eller mycket värre.

Som mest vårdades 66 covidpatienter på vårdavdelning vid sjukhusen i Gävleborg i april. I dag är det 102. Nu ökar också antalet på iva så att det är lika många som i våras.

‒ Läget har förändrats snabbt den senaste veckan och vi har ropat ett tag nu om att vi måste bli fler. Vi har fått in några hyrsjuksköterskor och ett par från andra avdelningar, men det räcker inte, säger Carina Lindgren.

Antal covidpatienter i Gävleborg 16 dec.

  • Gävle: 68 varav 8 på iva
  • Hudiksvall: 35 varav 3 på iva
  • Bollnäs: 10

Mycket vårdkrävande

Hon berättar att patienterna som de vårdar på covidavdelningen ofta är mycket sjuka. Bättre kunskap om sjukdomen har gjort att de inte alltid måste läggas in på iva lika snabbt som tidigare.

‒ De är extremt sjuka trots att de själva inte alltid upplever att de är så dåliga, men för vår del är de mycket vårdkrävande. Vi behöver lägesändra ofta, gärna lägga dem i bukläge. Vi måste ha ständig koll eftersom de när som helst kan dippa och då måste man vara där snabbt och hjälpa upp syresättningen. Det som händer är att vi får svårt att hinna med de som inte är allra mest allvarligt sjuka, men som kanske skulle behöva vår omvårdnad ändå.

Carina Lindgren är sjuksköterska på Gävle sjukhus
Carina Lindgren arbetar som sjuksköterska och vårdar covidpatienter på sjukhuset i Gävle. Foto: Hans Zetterberg

De har plats för 24 patienter. Varje vårdlag, som består av en sjuksköterska och en undersköterska, har ansvar för sex patienter. Carina Lindgren tycker att det är en trygghet i att de flesta av dem som arbetar på avdelningen nu var där även under första vågen.

‒ Det är viktigt att ha den erfarenheten. Vi känner oss tryggare och vet mer om vad vi kan göra för att underlätta för patienterna. Men samtidigt är vi hela tiden för få och det blir snabbt skört om en patient till exempel måste intuberas och skickas till iva, då är en sjuksköterska borta i två timmar.

Många dödsfall

Hon ser att många i personalen själva balanserar på gränsen till vad de orkar med. Alla ledigheter är indragna och det har blivit mer övertid och extrapass.

‒ Vi har fortfarande kollegor som är utbrända sedan tidigare och flertalet av oss mår inte bra. Det är också tufft att hantera de många dödsfallen bland våra patienter, där är vi också med och ser till att situationen ska bli så bra som möjligt.

För att klara det svåra nuläget är det många som stänger av hur de själva mår, tror Carina Lindgren.

‒ Det finns inte så mycket annat att göra, man får ta smällen sedan.

Någon julledighet kan Carina Lindgren och hennes kolleger inte heller se fram emot. Ingen får semester under jul och nyår. Själv ska hon jobba på julaftons kväll.

‒ Jag har valt det, jag har inte barnen hemma så då kan jag likaväl jobba den kvällen. Men nästa år hoppas jag att jag får vara ledig.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida