Akutsjukvård

Läkarbilen i Göteborg ger blod direkt på olycksplatsen

Läkarbilen i Göteborg ger blod direkt på olycksplatsen
Läkarbilen följer med ambulansen ut och kan ge patienter transfusioner direkt på olycksplatsen, eller vid andra tillstånd där någon förlorat mycket blod. Arkivbild: Colourbox

För tre år sedan blev Västra Götaland först i landet med att kunna leverera blod direkt till olycksplatsen via sin ambulanshelikopter. Numera kan även Sahlgrenska universitetssjukhusets läkarbil ta med sig blod och plasma ut till patienterna.

– Det kan till exempel vara vid stora trafikolyckor, skottskador, knivdåd och arbetsplatsolyckor men även vid andra allvarliga livshotande blödningar. När patienten förlorar mycket blod och är i ett livshotande tillstånd kan vi börja ersätta blodet direkt på plats, säger Joakim Johnson, ambulansöverläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Kvalitet och temperatur

Satsningen bygger på ett samarbete mellan ambulansen och enheten för transfusionsmedicin. Bilen finns tillgänglig att larmas ut tillsammans med ambulans, exempelvis vid larm där en patient har förlorat mycket blod.

Även i Uppsala finns det sedan ett drygt år tillbaka möjlighet att ge patienterna röda blodkroppar och frystorkad plasma redan under ambulanstransporten till sjukhuset.

Läkarbilen i Göteborg bemannas av en specialistläkare i anestesi och intensivvård samt en erfaren specialistsjuksköterska. Transfusionsmedicin ansvarar för kvalitetskontroller och temperaturövervakning av förvaringsboxen som blodet transporteras i.

Avancerad vård på plats

Ambulansen och Transfusionsmedicin har planerat för samarbetet sedan 2017 och har gemensamt utbildat personal och testat rutiner inför starten som skedde i juni.

Flera patienter har redan fått transfusioner direkt på olycksplatsen.

– Ambulanssjukvården blir allt mer avancerad och detta samarbete är ett exempel på hur vi kan ge avancerad vård till patienten direkt på plats och under transport till sjukhus, säger Joakim Johnson.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida