Läkare avstängda från Varbergs sjukhus

Den infekterade konflikten på sjukhuset i Varberg fortsätter. Nu har två läkare stängts av från sina jobb.

28 april 2011

Läkarna stängs till en början av under 30 dagar och får gå hemma med bibehållen lön, enligt beslut från sjukhuschefen.

Varför de stängs av vill inte sjukhusledningen gå in på i nuläget. Men enligt de allmänna bestämmelserna kan en avstängning ske då en anställd gjort sig skyldig till någon form av förseelse eller är misstänkt för svårare fel eller försummelse i arbetet. Avstängning kan också ske av medicinska skäl.

Just nu råder så kallat stabsläge på Varbergs sjukhus. Det innebär att sjukhusledningen extra noga följer hur verksamheten fungerar. Liknande beredskapsläge råder annars under exempelvis naturkatastrofer, perioder av vinterkräksjuka eller andra tillstånd som gör verksamheten extra utsatt.

Enligt Åsa Svahn, förtroendevald och sjuksköterska på akuten i Varberg, jobbar alla på som vanligt.

– Den här konflikten rör framför allt läkarna och sjukhusledningen. Det man kan säga är att ledningen borde ha mycket på fötterna när de går så långt som att stänga av någon, säger hon.

Socialstyrelsen granskar

Så sent som i tisdags meddelade Socialstyrelsen att man kommer att granska Varbergs sjukhus efter att man fått in en anmälan enligt lex Maria. Anmälan gällde en händelse på ortopedkliniken. En patient med bruten arm sövdes inför operation, men fick väckas eftersom den opererande läkaren aldrig kom. Hans förklaring var att han skulle på möte hos sjukhusdirektören.

Har avstängningen med Lex Maria-anmälan att göra?

Det kan jag inte kommentera, vi vill inte alls gå in på bakgrunden till att vi stängt av dessa medarbetare, säger Marianne Kondrup, kommunikationschef Halland sjukhus.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida