Läkare utan gränser stänger kvinnoklinik efter brutal attack

Läkare utan gränser stänger kvinnoklinik efter brutal attack
Mödravårdsavdelningen på sjukhuset i Dasht-e-Barchi i den afghanska huvudstaden Kabul efter attacken. Bild: Frederic Bonnot/Läkare utan gränser

Hjälporganisationen avslutar sitt arbete på ett sjukhus i Kabul, efter att 16 kvinnor sköts ihjäl på mödravårdsavdelningen. Fem av kvinnorna dödades under pågående förlossning.

16 juni 2020

Läkare utan gränser stänger sin mödravårdsavdelning på sjukhuset i Dasht-e-Barchi i Afghanistans huvudstad Kabul.

Den 12 maj sköts 16 kvinnor ihjäl inne på avdelningen – fem av dem dödades under pågående förlossning. Dessutom dödade gärningsmännen en barnmorska, två barn och sex andra vuxna som befann sig på sjukhuset.

En månad efter dådet är det fortfarande oklart vem som ligger bakom attacken.

Kan inte utesluta fler attacker

Läkare utan gränser har nu fattat beslutet att stoppa sina aktiviteter på sjukhuset, eftersom det var en riktad attack mot kvinnor, barn och sjukvårdspersonal. Organisationen kan inte att utesluta att mödravårdsavdelningen skulle bli måltavla igen.

Ingen grupp har tagit på sig ansvaret för dådet. Afghanska myndigheter har pekat ut talibanerna – även kända under namnet Islamiska emiratet Afghanistan – som gärningsmän. Talibanerna har dock tillbakavisat anklagelserna. Andra har utpekat IS-grupperingen Islamiska staten i Khorasan.

Hazarerna som bor i området Dasht-e-Barchi har varit utsatta för en serie attacker, liksom andra hjälporganisationer.

Stängningen påverkar många

Läkare utan gränser menar att stängningen av mödravårdsavdelningen i Dasht-e-Barchi kommer att få stora konsekvenser för de miljoner människor som bor i området.

– Vi var medvetna om riskerna med projektet i Dasht-e-Barchi, men aldrig kunde vi tro att någon skulle attackera försvarslösa gravida kvinnor, som var där för att föda barn, och döda dem och deras barn, säger Thierry Allafort-Duverger, generalsekreterare för Läkare Utan Gränsers franska sektion, i ett pressmeddelande.

Under 2019 hade mödravårdsavdelningen vid Dasht-e-Barchi-sjukhuset närmare 16 000 förlossningar vilket gör det till ett av Läkare Utan Gränsers största projekt runt om i världen.

Hög dödlighet

När nu Läkare Utan Gränser tvingas stänga sin verksamhet innebär det att kvinnor och spädbarn blir utan tillgång till nödvändig medicinsk vård – i ett land där barn- och mödradödligheten fortfarande är hög.

Under de senaste 16 åren har fler än 70 personer, både personal och patienter, dödats på Läkare Utan Gränsers vårdinrättningar i Afghanistan.

Läkare Utan Gränser fortsätter att jobba med projekt i Afghanistan, i Helmand, Herat, Kandahar, Khost och Kunduz.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida