Lämnade skogen för psykiatrin

Lämnade skogen för psykiatrin
Foto: Anders Andersson

Efter tio år som skogshuggare och montör på en lastbilsfabrik sökte Fredrik Göthlin till sjuksköterskeutbildningen. I somras fick han fast tjänst på en psykiatriavdelning.

3 september 2019

Vad fick dig att byta yrke?
— Min mor var sjuksköterska och min far överläkare och professor. Så det ligger i familjen, kan man säga. Ända sedan jag slutade gymnasiet har jag funderat på att läsa vidare inom något. När jag tog studenten svor jag på att aldrig jobba inom vården, men nu blev det så ändå. Skogshuggare blev jag för att få jobba utomhus.

Hur var omställningen?
— Det var ovant att använda hjärnan till att plugga igen. Ekonomiskt fick jag planera lite annorlunda, men jag har aldrig ångrat mig eller funderat på att hoppa av, vilket faktiskt överraskar mig själv. Visst har jag svurit över vissa ämnen, men det har ändå varit spännande och intressant hela tiden.

Vilka likheter finns mellan att vara skogshuggare och att vara sjuksköterska?
— Att ha huvudet med sig och se vad som behöver göras. Men inom sjukvården måste man ha ännu bättre koll än i skogen eftersom konsekvenserna blir så mycket värre om något går fel. En patient som inte får den behandling som ordinerats av läkare kan få men för livet eller dö. Det händer inte om man råkar hugga ner fel träd.

Har du någon nytta av att ha varit skogshuggare?
— Ja, det har gjort mig fysiskt uthållig, vilket jag tror är nyttigt i alla yrken där man använder kroppen. Ergonomiskt har jag en fördel när det gäller till exempel lyft. Man måste tänka på hur man håller kroppen när man vänder en patient i sängen eller hjälper den att sätta sig högre upp. Sådant faller sig naturligt för mig.

Vilka är de största skillnaderna?
— Frihet under ansvar har gällt på mina tidigare jobb: Här ska fällas, röjas eller planteras. Nu jobbar jag med levande individer som ska ha inflytande över sin vård. Motsätter de sig något så är det deras vilja som gäller.

Vad är ditt tips till den som funderar på att byta bana?
— Funderar du på det, gör det! Med facit i hand borde jag ha gjort det tidigare. Visst kan man tänka: Jag vet vad jag har men inte vad jag får. Men det går alltid att falla tillbaka på sitt gamla jobb. Och inom vården finns stora möjligheter att byta arbetsplats eller arbetsuppgifter.

Tjänar du mer som sjuksköterska än skogshuggare?
— Ja, och det tycker jag är rimligt. Mina tidigare jobb krävde gymnasiekompetens medan sjuksköterska är ett akademiskt yrke.

Fredrik Göthin

Ålder: 33 år.
Nuvarande arbetsplats: Hallands sjukhus i Varberg.
Tidigare arbetsplats: Montör på Specialkarosser AB och skogs­huggare med egen firma.
Om jag skulle byta karriär en andra gång skulle jag bli: Ambulanssjukvårdare.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida