Lämnade tillbaka trisslottsgåva

Den sjuksköterska i Gävleborg som av en tacksam patient fick en trisslott och vann 100 000 kronor orkade inte stå emot de hot och trakasserier hon tvingades utstå. Hon har nu lämnat ifrån sig pengarna till patienten.

Den kvinnliga patienten tyckte att hon fått en bra behandling och tackade med en trisslott. När det blev känt att lotten givit 100 000 kronor i vinst krävdes att pengarna skulle lämnas till patienten. Kravet kom inte från patienten – hon stod fast vid sin gåva – utan från patientens före detta pojkvän och en väninna. Sjuksköterskan utsattes för rena hot och till sist orkade hon inte stå emot utan lämnade över pengarna till patienten.

Sjuksköterskan beskylldes också för mutbrott. Den före detta pojkvännen och väninnan ringde till landstingsledningen i Gävle och fick då svaret att landstinget betraktar det som muta.

Vårdförbundet har en annan åsikt. Något mutbrott var det inte fråga om eftersom gåvan var 25 kronor. Stöd för den uppfattningen har förbundet fått från Institutet mot mutbrott i Stockholm.

Sjuksköterskan mår mycket dåligt. I slutet av januari orkade hon inte arbeta längre utan gick hem. Vårdförbundet och sjukhuset kom överens om att hon skulle få vara hemma en vecka med full lön, till att börja med. Även sjuksköterskans avdelningschef har drabbats. Precis före nyår fick hon ett brev med avföring och hotet »du ska brinna i helvetet«. Polisen utreder nu vem som skickat det. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida