Landsting måste ta emot kontanter

Landsting måste ta emot kontanter
Sjukhus och vårdcentraler måste ta emot kontanter. Arkivbild: Colourbox

En ny dom tvingar sjukhus och vårdcentraler att låta patienterna betala med sedlar och mynt.

29 september 2015

För drygt tre år sedan beslutade landstinget Kronoberg att bara ta emot kontanter på två ställen, nämligen på sjukhusen i Ljungby och i Växjö. På övriga vårdinrättningar skulle patientavgiften betalas mot faktura eller med betalkort. Det blev startskottet på ett rättsfall som nu får konsekvenser för alla landsting. 

Privatperson fick rätt

En privatperson överklagade landstinget Kronobergs beslut och menade att det är orimligt att länets invånare ska behöva resa till Växjö eller Ljungby för att kunna betala med kontanter. Personen fick rätt i första instans, Förvaltningsrätten i Växjö.

Men landstinget överklagade och nu har ärendet avgjorts i högsta instans, som heter Högsta förvaltningsdomstolen. Och denna domstol ger privatpersonen rätt. Landstinget har en skyldighet att låta patienterna betala sin patientavgift med kontanter. Däremot står det inget i domen om på hur många vårdinrättningar inom ett landsting som kontanter måste tas emot.

I och med att fallet har avgjorts i högsta instans blir domen prejudicerande, alltså vägledande för andra sjukhus och vårdcentraler i landet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida