”Landstingets beslut är ett brott mot avtalet”

I Västerbotten vill landstinget att lönen för alla avdelningschefer enbart ska utgå från antalet underställda. En återgång till 80-talet och ett brott mot det individuella löneavtalet, menar Vårdförbundet.

10 november 2004

Det beslut som landstinget fattat centralt innebär att lönen för de cirka 200 sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker som är avdelningschefer ska bestämmas enbart utifrån hur många underställda de har. Den som har färre än 20 underställda får en lön mellan 23 000 och 25 000 kronor, 20-50 underställda ger 25 000-27 000 kronor och den som har mer än 50 underställda placeras i lönespannet 27 000-29 000 kronor.

Redan före sommaren förklarade landstingets förhandlare att de ville förhandla om avdelningschefernas löner utanför de ordinarie löneförhandlingarna för 2004. Dessutom skulle det ske centralt.

Vill förhandla med chefen

Vårdförbundets inställning har hela tiden varit att det ska vara individuella löneförhandlingar enligt det som sägs i det centrala avtalet. Som stöd har förbundet också haft en undersökning bland avdelningscheferna. Den visade tydligt att cheferna vill löneförhandla själva med sin närmaste chef.

Något gehör har dock varken Vårdförbundet eller avdelningscheferna fått. Arbetsgivaren har i stället valt att centralt fastställa de tre lönenivåerna helt utifrån antalet underställda.

? Vi är väldigt kritiska mot beslutet. Dels strider det mot det centrala individuella avtalet, dels är det en återgång till 1980-talets latitudlöner, säger Lena Sjölin, Vårdförbundets ordförande i Västerbotten.

Hinder för utveckling

Hon säger att landstingets beslut innebär att man inte bryr sig om hur cheferna sköter sitt jobb och att det inte är någon uppmuntran till att utveckla verksamheten.

? Det är knappast heller positivt för den framtida rekryteringen av chefer, säger Lena Sjölin.

Som också ställer sig ytterligare en fråga.

– Hur blir det med de chefer som i dag tjänar mer än nivån? Får de ingen lönehöjning alls tills de hamnar på den nivå som landstinget bestämt? undrar hon.

 

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida