Läsa vidare? Poängen avgör

Att man måste uppfylla vissa krav för att få plugga vidare på högskolan är inte så konstigt. Men det gäller att ha rätt sorts poäng, annars blir det svårt.

5 februari 2001

Vem får egentligen plugga vidare? Den frågan har många sjuksköterskor tvingats ställa sig, sedan de sökt sig till högskolorna för vidare studier men tvingats konstatera att deras meriter inte räcker.

Vårdfacket har pratat med Elisabet Hellstrand på institutionen för omvårdnad vid Göteborgs universitet. Hon sammanfattar universitets krav på en blivande student så här:

För att vara behörig till högskolestudier måste man ha grundläggande behörighet. Med det menas endera avgångsbetyg från en fullständig, minst tvåårig gymnasieutbildning, eller – om man är en så kallad 25:4 – kunskaper i engelska och svenska som motsvarar kraven i en tvåårig gymnasieutbildning.

En »25:4« är en person som är minst 25 år gammal och har minst fyra års arbetslivserfarenhet.

Alla har 20 poäng
I poängberäkningen räknar man med att de sjuksköterskor som har en gammal sjuksköterskeutbildning, enligt 1982 års studiegång eller äldre, har klarat av grundkursen i omvårdnad (A-kurs) som är värd 20 poäng. För kandidatexamen i omvårdnad krävs att man har sammanlagt minst 120 poäng. Av dessa ska 60 poäng utgöras av kurser som bygger på varandra (A-, B- och C-kurs) i huvudämnet omvårdnad. I de 60 poängen ska ingå ett självständigt arbete om minst tio poäng (C-uppsats).

Detta innebär att de ytterligare högskolepoäng som en sjuksköterska skaffat sig genom att till exempel gå olika vidareutbildningar, inte säkert kan räknas tillgodo för en kandidatexamen. Det beror på om de poäng man fått på det sättet är inom ämnet omvårdnad eller om kurserna i omvårdnad är klart definierade inom respektive nivå.

Däremot kan hon alltid tillgodoräkna sig antalet poäng från vidareutbildningarna i de 120 poäng som krävs för kandidatexamen.

Finns C-uppsats?
De sjuksköterskor som gått den nya, treåriga utbildningen (efter 1993) är för det mesta behöriga att avlägga kandidatexamen. Riktigt säkert är det inte, eftersom inte alla vårdhögskolor har examensrätt i omvårdnad. Alla skolor uppfyller inte heller kraven för kandidatexamen. Den vanligaste bristen är att det inte ingår någon kurs i självständigt arbete på C-nivå.

Någon samlad utbildning för den som vill komplettera sina 20 poäng i huvudämnet (grundnivån) upp till 60 poäng finns inte. Däremot finns det fristående kurser med varierande längd på olika håll. På institutionen för omvårdnad vid Göteborgs universitet finns till exempel kurser i omvårdnad på fortsättningsnivå (B-kurs) och fördjupningsnivå I (C-kurs) för de sjuksköterskor som vill komplettera sin yrkesexamen med en akademisk kandidatexamen i omvårdnad.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida