Psykiatri

Låsta dörrar tycks inte förhindra självmord

Låsta dörrar tycks inte förhindra självmord
Låsta dörrar tycks inte förhindra självmord eller självmordsförsök. Arkivbild: Colourbox

Risken för att människor som får psykiatrisk vård ska försöka begå självmord är inte större på öppna avdelningar jämfört med enheter där dörrarna hålls låsta.

Det visar en stor studie från Tyskland som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Lancet Psychiatry.

I studien ingår cirka 145 000 patienter som vårdades på 21 olika psykiatriska sjukhus i Tyskland mellan åren 1998 och 2012.

Det primära målet med studien var att studera skillnaden i andelen begångna självmord på slutna avdelningar jämfört med öppna.

Resultatet visar att det inte fanns någon skillnad i andelen självmordsförsök eller självmord på psykiatriska sjukhus där patienterna hölls inlåsta jämfört med om dörrarna var öppna.

Samma sak var det med andelen patienter som avvek från vården. Andelen rymningar var lika stor på de öppna avdelningarna som på de slutna. Men bland de patienter som utan tillstånd avvek var det fler som återvände till de öppna avdelningarna.

Forskarna förklarar att fynden inte nödvändigtvis gäller i alla länder, men att de väcker viktiga frågor för den psykiatriska vården i länder där man i allt högre grad förlitar sig på att låsta dörrar ska skydda människor från att skada sig själva.

– Resultaten visar att patienternas säkerhet inte nödvändigtvis blir bättre på sjukhus med låsta dörrar och att det inte generellt sett hindrar dem från att rymma. På sjukhus som har som policy att låsa dörrarna skapas förmodligen en mer pressande atmosfär som kan minska effekten av behandlingen. Det resulterar i längre vårdtider på sjukhus, säger studiens förstanamn Christian Huber vid den psykiatriska universitetskliniken Basel i Schweiz.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida