Legitimation gör yrket synligt
- Det är toppen! Äntligen har myndigheterna sett att biomedicinska analytiker är en viktig grupp i vården.
Lena Morgan, ombudsman på Vårdförbundet och ordförande i den internationella organisationen för biomedicinska analytiker, är mycket nöjd med att riksdagen den 8 februari fattade beslutet om att biomedicinsk analytiker ska bli ett legitimationsyrke.
Hon var en av den handfull biomedicinska analytiker som hade bänkat sig på riksdagsläktaren inför beslutet. Halvtimmen innan hade de delat ut flygblad till passerande på Riksgatan utanför riksdagshuset.
Det var kanske inte det bästa av väder för flygbladsutdelning – nollgradigt, mulet och med en isande vind mellan riksdagens båda byggnader. Men några som halkade fram i modden stannade ändå till för att få ett flygblad och en kort förklaring.
»Biomedicinsk analytiker – en garant för säker vård« kunde de läsa på flygbladet, som också beskrev vad en biomedicinsk analytiker gör.
De flesta hade aldrig hört talas om yrkesgruppen.
– Hade inte en aning, förklarade Kjell Persson, men efter att ha studerat texten på flygbladet konstaterade han att »det är bra att ni finns!«
Joe Wehbu hade hört titeln förr men var inte hundraprocentigt klar över vad den står för. Och Anita Andersson, som just kom från ett läkarbesök, var inte säker på om hon någonsin har träffat på en biomedicinsk analytiker.
– Detta stärker oss i vår yrkesroll, vi får lättare att delta i teamarbete och det är viktigt för att stärka patientsäkerheten, summerar Lena Morgan beslutet. Och det kan öppna nya arbetsmarknader för oss!
8 700 medlemmar i Vårdförbundet, ibl, Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap, och/eller de berörda riksföreningarna fick veckan efter beslutet ett vykort med information och nätadresser där de kan läsa om legitimationen.