Lek bättre än hårdträning

Lek bättre än hårdträning
Efter seminariet fick deltagarna prova på att motionera på ett lekfullt sätt. Foto: Anders Olsson

Almedalen 2015. Svenskarna motionerar mest i Europa men leder ändå ligan över länder där stressrelaterade sjukdomar ökar mest. En orsak kan vara att många tar fysisk träning på allt för stort allvar.

– Träna ska man göra för att det är kul och lustfyllt, inte för att ständigt uppnå nya mål och ständigt hålla koll på tiden i löpspåret.

Det var det budskap som Lena Norrman, grundare till den ideella organisationen Lekhagen, förde fram i Almedalen i dag.

Rubriken på hennes seminarium – Sluta träna – för en bättre folkhälsa – var lätt provocerande för alla dem som i princip ägnar all sin lediga tid åt att bygga muskler, springa maratonvarv i skogen och ständigt har som mål att nå bättre resultat.

Foto: Anders OlssonLena Norrman.

Själv har hon tränat och instruerat andra under i stort sett hela sitt vuxna liv. För bara några dagar sedan genomförde hon ett multisportlopp och i augusti åker hon till Kanade för att vara med i VM i drakbåt. Men hon gör det utan några speciella förberedelser utan mest för att hon tycker att det är så kul att prova på olika sporter.

På en diabildsduk visar hon upp vilka tidningar hon fick upp när hon googlade på just ordet träning. På duken syns ett tiotal tidskrifter med oerhört vältränade och unga människor på omslagen.

Kidnappat begreppet träning

– Träningsindustrin har tagit patent på, eller kidnappat, begreppet träning, sa Lena Norrman som för några år sedan gjorde en undersökning på ett företag för att ta reda på i vilken grad de anställda ägnade sig åt träning.

En av personerna svarade att han aldrig tränade. Men när samma person fick svara på vad han gjorde på sin fritid blev svaret att han paddlade kajak flera gånger i veckan. Men för honom var det inte att träna, han paddlade enbart för att han tyckte att det var så kul.

I tidningarnas ” kom i gång med din tränings-spalter” finns nästan alltid rådet att sätta tydliga mål med som ett av framgångsrecepten.

– Problemet med det är att jag sätter fokus på det som kommer efter. Ett mål kan vara att jag vill gå ner i vikt. Kanske med hjälp av stavar, som är det absolut tråkigaste jag vet. Då är sannolikheten inte speciellt stor att jag kommer att fullfölja programmet, sa Lena Norrman.

Hellre leka än sätta mål

Hennes poäng är att mål kan vara bra för dem som triggas av det. Men för dem som inte gör det och därför inte heller lyckas nå målet blir träningen något som i stället stressar dem.

Det finns ett ordspråk som säger att ”man kan inte ha roligt jämt”. Men det håller inte Lena Norrman med om. Hon har därför ändrat på innehållet genom att ta bort ”inte” och lägga till ”nästan”. Det vill säga ”man kan ha roligt nästan jämt”.

– Om man vill att någon ska bli fysiskt aktiv borde den första frågan vara: Vad tycker du är roligt?

Jämförde med lekande barn

Lena Norrman drog en parallell till barn som leker. De ställer sig aldrig frågan vad de ska uppnå med sin lek, hur det ska kännas i kroppen efteråt eller hur mycket snabbare än i går de ska bygga sitt lego.

De leker för att det är kul. Och det är precis så hon tycker att de flesta som inte tränar för att nå toppositioner inom någon speciell sport bör resonera.

Webb för roliga aktiviteter

För att underlätta för folk som vill hitta någon sport eller fysisk aktivitet som de tycker verkar rolig och spännande har Lena Norrman startat en webb med ett kalendarium där vem som helst kan söka efter aktiviteter som verkar lustfyllda.

Dessutom kan vem som helst lägga in aktiviteter som de själva känner till men som inte finns med i kalendariet. Även dessa aktivititeter blir då sökbara.

Och om någon vill dra ihop ett brännbollsgäng går även det att lägga in i kalendern. Eller att man vill ha med sig några kompisar på stavgång för att slippa gå ensam.

Framöver är det tänkt att sidan även ska innehålla aktiviteter som skrivs ut på så kallade Fyss-recept.

Almedalen 2015

  • Almedalsveckan 2015 pågår från 28 juni till den 5 juli.
  • Trots att antalet evenemang är färre än under valåret 2014 hålls hela 3 431 stycken i år.
  • Av dessa handlar 447 om vård och omsorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida