Lena Morgan, ny ordförande: Biomedicinska analytikers kunskaper viktiga för folkhälsan

En enorm utmaning, lite läskigt och väldigt, väldigt spännande. Det säger biomedicinska analytikern Lena Morgan om sin roll som ny ordförande i IFBLS, International federation of biomedical laboratory science.

9 augusti 2004

Hon tog över ordförandeklubban i samband med att IFBLS, den internationella yrkesföreningen för biomedicinska analytiker, höll sin 26:e världskongress i Stockholm i mitten av juni.

Utmaningen som hon står inför är att försöka få ordning på en relativt knackig ekonomi och att öka medlemsantalet, som långt ifrån är optimalt. Av världens alla nationella yrkesorganisationer för biomedicinska analytiker är endast 34 medlemmar i ifbls.

Det kan jämföras med sjuksköterskornas internationella organisation icn, International council of nurses, där antalet medlemsländer är drygt 120.

Jämfört med tidigare år var uppslutningen på årets ifbls-kongress förhållandevis dålig. I normala fall brukar mellan 1000 och 1 500 personer delta, men till Stockholmskongressen kom knappt 600.

– I Sverige kan det svala intresset bero på landstingens och laboratoriernas dåliga ekonomi och på att vi höll kongressen under sommaren när många är lediga eller planerar för sin semester. Globalt sett vet vi faktiskt inte vad orsaken kan vara, säger Lena Morgan.

Det som ändå glädjer henne är den stora uppslutningen från blivande biomedicinska analytiker. Cirka 40 studenter från olika delar av världen deltog i kongressens speciella studentforum.

För Lena Morgan har utvecklingen av biomedicinska analytikernas yrkesroll blivit allt viktigare med åren. Det har hänt en hel del sedan hon själv för 21 år sedan började arbeta som laboratorieassistent. Fram till för två år sedan arbetade hon som vårdlärare inom klinisk bakteriologi. Sedan 2002 är hon anställd som förbundsombudsman vid Vårdförbundets centrala kansli i Stockholm, bland annat med fokus på laboratoriefrågor. I samma veva som hon kom till Vårdförbundet valdes hon också in som vice ordförande i IBL, Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap. Hon sitter även med i den externa kvalitetsorganisationen Equalis expertgrupp för patientnära analyser.

– För varje nytt uppdrag har jag fått en ny syn på saker och ting. Genom ordförandeskapet i IFBLS får jag en chans att jobba för min profession på ett lite annorlunda sätt, säger Lena Morgan som säger sig gilla utmaningar.

En sådan utmaning är att försöka visa omvärlden att biomedicinska analytiker inte bara är duktiga på att analysera och diagnostisera sjukdomar utan faktiskt också har kunskaper som går att använda mer brett sett ur ett folkhälsoperspektiv.

Nyligen var hon tillsammans med Vårdförbundets internationella sekreterare, Eva Szutkowska, i Chile för att på plats studera ett svensk-chilenskt miljö- och folkhälsoprojekt som Vårdförbundet, IBL och IFBLS driver i samarbete med den chilenska yrkesorganisationen.

– Min förhoppning är att fler av ifbls medlemsorganisationer i framtiden ska starta liknande projekt i syfte att utveckla professionen och främja folkhälsan i världen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida