Levnadsvillkor

Om att prata, lyssna och prata

10 februari 1997

Författare Per Ragnar
Titel När ska jag ha tid att leva?
70 sidor
Förlag Verbum 1996.
Cirkapris 79 kronor
ISBN 91-5262-450-1

Vet ni vilken som är Sveriges populäraste dikt? Den börjar så här: ”Det går genom tiden en säregen fläkt, en sjukdom som allmänt benämnes jäkt. Och bannlyst är stunden av oro och av frid. Man hör bara ständigt: Jag har inte tid!”

Det påstår Per Ragnar, bokens författare och under fyra år programledare för TV-programmet Gomorron Sverige. När han läste den som avslutning på programmet, vilket hände ett tiotal gånger, blev redaktionen nerringd av folk som ville ha en kopia. Redaktionen sände ut mellan 30 000 och 40 000 kopior.

På samma tema spinner en distriktssköterska med 40 år i yrket, som Per Ragnar citerar i boken: ”Jag har lagt förband på tvären och längden på generationer av människor. Jag har satt sprutor i dom och stoppat i dom alla världens piller. Men det viktiga – det vittnar min förstörda mage om – det har varit att dricka kaffe och att prata och lyssna och prata!”

Det handlar om att ha tid. Tid att leva, tid för sina medmänniskor. Det är det hans lilla tunna bok (blott 70 sidor, så att alla ska ha tid att läsa den) handlar om.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida