Lillan ska få konståkningsskridskor

1 september 2003

Sigbritt är 75, hennes man konstnären ett par år äldre. Hon har tagit som sin livsuppgift att få Vilhelm att slå igenom, att världen ska ta till sig hans tavlor (särskilt de med backhoppare som motiv) så som hon gjort. Men Vilhelm är
motspänstig. Då bestämmer Sigbritt sig för att ordna en utställning med Vilhelms tavlor och tar hjälp av Vilhelms yngre bror Adam. Men det blir inte som hon tänkt sig.

Lillan är inlagd på sjukhus och, sitt smeknamn till trots, på bara ett par dagar när 60 år gammal. Kanske måste hon amputera ett ben. Mamma Gloria, 79, ska uppvakta på födelsedagen och har köpt två presenter: en syrenbuske och ett par konståkningsskridskor. Hur ska det gå?

Jens, 67, har fått ihop det med Sture, 72, som ska flytta in hos honom. Men flyttlasset kommer aldrig, till slut dyker Sture upp med ett par kassar böcker och förklarar att det är cancelled (han är ju pilot och har flugit internationellt). Men vi kan väl säga nästa vecka!? Jens blir orolig och olycklig, en vecka går och…

Plötsligt är barnen sådär 40-50 år gamla och har fått egna barn som man ska ta hand om ibland. Eller så skaffar de sig flickvänner som inleder förhållanden med ens egen make. Eller så får de barn som de förbjuder en att fotografera, trots att man aldrig gjort annat i hela sitt liv. Lars Ardelius berättar i lätt melankolisk ton om hur det är att bli gammal. Alla huvudpersonerna är kanske lite speciella, men inte mer speciella än att de är alldeles trovärdiga.

Författare Lars Ardelius Titel Ingen ålder, 227 sidor
Förlag Norstedts 2003
Cirkapris 257 kronor ISBN 91-1301-127-8

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida