Linda-Marie har slutat vara elak mot sig själv
Linda-Marie Nilsson vet vad självförakt är. Men det är historia, för numera är hon en del av en kroppspositiv rörelse som bekämpar förtryckande skönhetsideal.
Hur har du lyckats vända dina tankar?
— Jag skulle ju aldrig säga så elaka saker till min familj som jag har sagt till mig själv. När jag numera börjar tänka en negativ tanke om mig själv tänker jag att jag ska titta någon av dem i ögonen och säga exakt samma elaka sak till dem. Det känns fruktansvärt, så jag säger det inte till mig själv heller.
Du var ett älskat barn — varifrån kom självföraktet?
— Jag fick tidigt insikter om att andra människor tyckte att det var fel på mig. När jag var barn kunde vuxna säga: ”ska du verkligen äta mer?” Jag blev inte bjuden på alla kalas som de andra i klassen, jag fick kommentarer om min vikt av andra barn, jag såg tecknade filmer där det konstant skrattades åt de tjocka karaktärerna, de kläder jag ville ha fanns inte i min storlek.
Vad betyder bekräftelsen på sociala medier?
— Det är fantastiskt att få peppande ord eller komplimanger från följare, men det som berör mig mest är när de skriver att de förändrat sina egna tankar med hjälp av min bok eller mina bilder och inlägg. Allt från tioåringar till 75-åriga kvinnor som berättar att de äntligen vågar vara med på idrotten i skolan, bära shorts på stan eller bada på en strand för första gången på 50 år.
Vad bör vårdpersonal tänka på när de möter patienter med övervikt?
— Många överviktiga känner sig diskriminerade i mötet med vården. De får höra att de borde gå ner i vikt, även om de sökt för något helt annat. Tro mig, alla överviktiga vet redan det och har antagligen försökt banta massor av gånger. Det behövs ingen påminnelse på vårdcentralen — om inte patienten vill ha råd kring sin vikt, såklart.
Om boken
Så lärde jag mig att älska min kropp
Linda-Marie Nilsson
Norstedts