Linköping. Tar strid mot dåliga arbetstider och orättvisa löner

Akutsjuksköterskorna på Linköpings universitetssjukhus fick nog när deras läkarkollega fick 19 000 kronor för ett enda arbetspass. ?

8 februari 2012

Det började med att en läkare togs in extra på akuten under julhelgen för att det var ont om personal. Läkarens storhelgstillägg och att han kom in med kort varsel gjorde att han fick 18 925 kronor för sitt 11-timmarspass.?

Fruktansvärt orättvist, tyckte de sjuksköterskor som också tvingades arbeta under jul och nyårshelgerna, utan någon extra kompensation. Siffrorna talar sitt tydliga språk: Om en sjuksköterska hade blivit inringd samma dag hade hon fått kvalificerad övertid samt storhelgs-ob, vilket hade gett henne 5 061 kronor för samma pass som läkarens.?

Inte blev det bättre av att de ansvariga politikerna frånsade sig allt ansvar och skyllde på att Vårdförbundet inte var lika bra förhandlare som Läkarförbundet. ?

— Landstingspolitikerna antyder att bristerna grundar sig i Vårdförbundets förhandlingsförmåga. Det är både fult och fegt eftersom det i själva verket är politikerna som ansvarar för felvärderingen av vårdens professioner med akademisk utbildning, sade Patrizia Bjerke­gren, ordförande för Vårdförbundet i Östergötland.??

Men det var inte bara de ekonomiska skillnaderna som skapade upprorsstämning i Linköping. Det visade sig också att läkarna på akuten har kortare arbetstid än sjuksköterskorna.?

Nu har förhandlingar mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren inletts om en ny schemaläggningsmodell som ska ge sjuksköterskorna mer återhämtning mellan arbetspassen. Verksamhetschefen har också utlovat kortare arbetstid för sjuksköterskorna från september.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida