Sommarläsning

”Lite roligt att se om jag fortfarande fixar det”

”Lite roligt att se om jag fortfarande fixar det”
Martin Lernås jobbar som ungdomsansvarig på Alingsås handbollsklubb men har återvänt till sjuksköterskeyrket under coronakrisen. Foto: Maria Steen

ÅTERVÄNDARE. Senast Martin Lernås jobbade på Alingsås lasarett var 1997. Därefter drev han behandlingshem för psykospatienter och de senaste fem åren har han varit ungdomsansvarig i Alingsås handbollsklubb. Sedan i våras är han på deltid tillbaka som sjuksköterska på kirurgen igen.

Vad fick dig att återvända till vården?

– Egentligen var det inte krångligare än att det är klart att man ska hjälpa till när det behövs. Jag såg ett inlägg på Facebook, svarade på det en lördagseftermiddag och blev uppringd på måndagen av Östra sjukhuset, Sahlgrenska, Kungälv och Alingsås. Som en kontaktannons! Lite roligt är det också att kolla om man fortfarande fixar det.

Vad var det som var svårast?

– Datasystemet Melior – när jag jobbade sist var det Kardex som gällde. Det var oerhört krångligt i början, att hitta i systemet, var olika saker ligger och alla sådana rutiner som bara löper på om man har jobbat ett tag. Nu har jag lärt mg var saker och ting finns i programmet, men jag är verkligen ingen it-gubbe. Hur ska man kunna förstå att mätvärden ligger under läkemedelsmodulen, varför gör de det?

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fick du någon inskolning?

– Ja, absolut. Det var ingen stress alls vilket var jättebra – chefen sa ”ta den tid du behöver.” Jag gick bredvid i två veckor ungefär.

Vad har varit roligast?

– Att träffa patienterna igen, helt klart! ”Måste du sitta på sängkanten och snacka så länge, vi har inte tid med det” – det är där vi är nu. Sen är jag också imponerad över hur jädra kompetent personalen är, de har en helhetskoll som jag inte är i närheten av. Men man får väl hoppas att de inte tycker att jag är helt borta i huvudet.

Martin Lernås.

Har du vårdat covid-patienter?

– Vi har, som alla, haft några fall där vi inte vetat. Helt plötsligt kommer det hosta på morgonen, då är det på med skyddsutrustning direkt. I början kunde man som sjuksköterska behöva övertyga läkarna. Man kunde få höra ”det är väl självklart med en temp på 38 efter en operation, jag tar ansvar för den febern.” Jaha, tänk om det inte är så då? Men det har blivit bättre nu, det är inte det tjötet längre.

Är du rädd för att bli smittad?

– Nej, inte alls. Är jag det, då blir det så, jag är ingen riskgrupp och blir antagligen bara snorig eller får ont i halsen. Och blir det annat, så ojdå, det var väl otur. Däremot är jag orolig för min mor, jag har talat om för henne med stora bokstäver vad som gäller. Men hon sköter sig bra.

Får du någon semester i sommar?

– En vecka eller två ska jag vara ledig, det blir nog bra.

Hur har vården förändrats sedan du slutade?

– Fler specialiserade funktioner: en koordinator, en vårdplaneringssköterska – just det är en oerhörd lyx för oss andra – en ansvarig för sjuksköterskeelever och så vidare. Sen är mycket sig likt – har du opererat din galla är det så här det är liksom, medicintekniskt är det ingen skillnad.

Tips till andra som funderar på att återvända?

– Tveka inte, kör bara. Det blir en utmaning, men också en självkänsleboost, man märker att man fixar det här. Sen är jag ju 53 och inte 25, det tar en stund att fatta allt. Det gäller att vara medveten om det.

De kom tillbaka under pandemin

Bristen på arbetskraft i vården är alltid stor. Men under coronapandemin är behoven enorma. Många av dem som lämnat yrket väljer nu att komma tillbaka, för att hjälpa till där det behövs som mest. I en serie artiklar här på Vårdfokus.se möter du några av alla som har återvänt.

Martin Lernås

Bor: I Alingsås

Gör: Vanligtvis ungdomsansvarig på Alingsås handbollsklubb, just nu permitterad på deltid.

Aktuell: Tillbaka på deltid i jobbet som sjuksköterska på Alingsås lasarett.

Fritid: ”Handboll har alltid varit en del av mitt liv, så det var lätt att bestämma sig för att börja jobba med det.”

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida