Liten effekt av placebo

En djupt rotad föreställning inom vården är att sockerpiller ofta hjälper lika bra mot olika sjukdomstillstånd som farmakologisk eller annan aktiv behandling. Men så är det inte.

5 februari 2001

Det visar en ännu opublicerad systematisk litteraturstudie gjord vid Nordiska Cochranecentret i Köpenhamn.

? Effekten av placebo är groteskt övervärderad, säger läkaren Asbjørn Hróbjartsson.

För Cochranecentrets räkning har han systematiskt sökt, identifierat och analyserat de nationella och internationella undersökningar där aktiv behandling jämförts med placebo och/eller ingen behandling alls.

Trearmade studier
Samtliga 130 placebostudier som ingår i Asbjørn Hróbjartssons metaanalys är randomiserade och kontrollerade. Merparten av av dem är trearmade. Det innebär att en grupp har fått placebo, en andra grupp har fått farmakologisk behandling medan en tredje inte har fått någonting alls.

Generellt visar hans analys att verkan av placebo är mycket liten.

Effekt på smärta
27 av de 130 studierna är gjorda på patienter med olika smärttillstånd.

? Smärta är det enda tillståndet där det går att se en statistiskt signifikant effekt av placebo. Men den är inte stor, säger Asbjørn Hróbjartsson.

Han har räknat ut att det i bästa fall motsvarar en tredjedel av den smärtlindrande effekt som uppnås vid standardbehandling för huvudvärk, exempelvis magnecyl eller något annat NSAID-
preparat.

Obefintlig effekt
Av de 40 övriga sjukdomstillstånd som ingått i metaanalysen har placebo visat sig ha en i det närmaste obefintlig effekt. Bland annat vid depression, illamående, förkylning och högt blodtryck.

? Vid utvärdering av olika alternativa medicinska behandlingar förklaras ofta de positiva resultaten med att det skulle vara en placeboeffekt. Den förklaringen håller inte längre. Antingen är det reella effekter man ser eller så är undersökningarna felaktigt gjorda, säger Asbjørn Hróbjartsson.

Han har även undersökt i vilken mån danska läkare använder sig av placebo. 750 kliniskt verksamma läkare har svarat på en enkät.

? Vi är inte färdiga med analysen än. Men det verkar som om läkare använder placebo i större utsträckning än vad som hittills varit känt.

LÄSTIPS
Boström H, Dahlgren H: Placebo.
Konferensrapport från SBU. Liber 2000.

Gerne B, Hed F, Nilsson I: Reportage om Placebo.
Läkemedelsvärlden 2000, 3: 30?39.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida