Livmodertransplanterade försöker bli gravida

Livmodertransplanterade försöker bli gravida
Befruktningen av kvinnorna sker med deras egna embryon, som tillkom genom provrörsbefruktning innan transplantationerna utfördes. Arkivbild: Mostphotos

Kvinnornas egna embryon används.

Ett forskarteam vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg genomförde totalt nio livmoderstransplantationer under 2012 och 2013. Två av kvinnorna fick på grund av olika medicinska problem den nya livmodern borttagen igen, men de övriga sju transplantationerna lyckades.

Nu är målet att dessa sju kvinnor också ska bli gravida. Deras egna embryon, som tillkom genom provrörsbefruktning, IVF, innan transplantationerna utfördes, ska återföras in i de nya livmödrarna.

I något fall har det redan skett, men med hänsyn till kvinnornas integritet vill forskarna inte kommentera resultaten i enskilda fall.

– Förutsättningarna för att det ska lyckas är dock goda. Kvinnornas menstruationer kom i genomsnitt igång två månader efter transplantationen. Samtliga transplanterade kvinnor mår i dag bra, säger professor Mats Brännström som leder forskningsprojektet.

I dagarna har forskarna publicerat en sexmånadersuppföljning av transplantationerna i den vetenskapliga tidskriften Fertility and Sterility (se länk uppe till höger).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida