Livserfarenheten ger ett lugn

I förra numret skrev signaturen Föredettingen om hur rädd hon var att börja arbeta igen efter många års frånvaro. Hon bad om råd och här är ett par svar:

29 februari 2008

Jag var ifrån jobbet i 21 år och har nu börjat om på ny kula. Jag har fyra barn, och jag såg det som viktigare just då att vara hemma med dem. Tänkte att jag ändå kommer att ha många år sedan att jobba.

Som 50-åring kom jag tillbaka. Fick kommentarer att det var tufft av mig. Kände det inte så själv.

Visst var det jättejobbigt till att börja med. Mycket hade hänt, som nya begrepp och införandet av dokumentation i dator.

Det tog tid att lära sig, men mina arbetskamrater var alltid vänliga och hjälpte mig när jag behövde. Gamla kunskaper kom allt mer upp till ytan. Jag köpte litteratur och pluggade för min egen räkning. Du står ju aldrig, vad jag vet, ensam. Det finns alltid minst en kollega, oftast fler, att fråga och diskutera med när du känner dig tveksam. Det tycker jag känns betryggande.

Man får ge avkall på prestigetänkande, som »kanske tycker hon att jag ställer en dum fråga« eller »det här borde jag kunna, det känns förargligt att visa att jag inte kan«. Är du bara ödmjuk så brukar allting lösa sig.

Arbetsklimatet kan för­visso vara hårt på en del ställen och då blir det nog jobbigare till en början. Jag har nog haft tur. Så fort jag steg in på avdelningen allra första gången, mest för att hälsa och bli visad runt och bli informerad, så kändes det bra.

Var dig själv. Det är okej att ha brister, bara du känner dem själv och är beredd att göra något åt dem. Man lär hela tiden. Du bör så klart få bredvidgång tills du känner dig varm i kläderna. Tänk inte att du är sämre än dina kollegor. Tänk i stället att du snart är ifatt.

För mig var det långa uppehållet en merit. Jag hade fått mer livserfarenhet som medförde ett lugn inom mig, en bättre förståelse för människorna jag jobbar med. Det är nog alltid en merit att ha gjort något annat ett tag.
TEXT:– Ingela Berggren

 

BLI ÖGONSJUKSKÖTERSKA!
Ett tips för att komma in i vårdsvängen igen och samtidigt få en ny karriär: Bli ögonsjuksköterska!

Halmstad högskola och Kalmar högskola startar kurser i ögonsjukvård till hösten. Tidigare har i flera år endast funnits en uppdragsutbildning vid ki, som har fått bekostas av ens arbetsgivare.

 
Vi ögonsjuksköterskor, som det nu finns alltför få av, vill gärna ha utbildade kolleger när det nu är stor omsättning på grund av pensionsavgångar. Alltför ofta får sjuksköterskor utan ögonutbildning anställas, vilket ger mycket extra arbete för oss som skall lära upp nya kolleger.

Sveriges ögonsjukvård behöver er – sök in på de nya utbildningarna.
TEXT: – Eva Svensson, ögonsjuksköterska i Trelleborg

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida