Lönen är skrutt

Telefonen ringer i ett och under dagen måste hon snabbt ta ställning till en rad olika beslut. Så ser vardagen ut för Syster Medellön.

Som så många andra sjuksköterskor älskar Mai Helsing Ohlsson sitt jobb och hon gillar att ta ansvar. Men lönen tycker hon är skrutt.

När Vårdfacket besöker henne är hon ensam sjuksköterska i tjänst, så även om det finns vårdbiträden och undersköterskor på plats blir det många språngmarscher i trapporna och snabba ställningstaganden. Mai gillar att arbetet har en sådan bredd och är så omväxlande, och hon tycker om att ha kontakt med både patienter, anhöriga och andra vårdgivare.

– Det är så kul att göra olika saker. Som huvudansvarig för 24 patienter måste man ta ansvar för alla delar, säger hon.

Hennes ansvarsområde är stort. 60 boende på det kommun- och landstingsägda Grinds äldreboende i Norrtälje har egna lägenheter fördelade på fem våningar. På vardagarna är oftast två sjuksköterskor i tjänst. Kvällar och helger utökas ansvarsområdet med tre servicehus och ett boende med tre avdelningar för mycket vårdkrävande patienter. Då ansvarar en eller två sjuksköterskor för allt.

Det ska dock mycket till för att Mais lugn ska rubbas. De 30 åren som sjuksköterska i äldrevård och rehabilitering har gett henne bred erfarenhet och stort kunnande. Men lönen har inte hängt med. Hon tjänar 23 730 kronor i månaden, vilket är medellönen för en svensk landstingsanställd sjuksköterska.

Och visst tycker hon att den borde vara högre.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida