Lönsamt bearbeta förlossningsskräck

Hälften av de kvinnor som önskade kejsarsnitt för att de hade förlossningsskräck avstod när de fick bearbeta sin rädsla i samtal med en barnmorska.

Det är inte smärtan som är värst för de kvinnor som lider av förlossningsskräck. Det är personalens brist på förståelse, visar en utvärdering av Auroraverksamheten i Göteborg, landets äldsta mottagning för förlossningsrädda kvinnor.

Barnmorskorna Christina Nilsson och Lena Mellqvist presenterade utvärderingen på stämman. Få kvinnor lider av förlossningsrädsla och de som gör det har oftast upplevt en skrämmande förlossning.

En födande kvinna som känner sig ensam och övergiven och samtidigt har mycket ont kan uppleva en helt normal förlossning som en chock. Chocken kan ge samma posttraumatiska stressymtom som ses vid krig och katastrofer.

– Metoden är enskilda samtal där barnmorskan och den gravida kvinnan möts som människor och där kvinnorna får bekräftat att det är i sin ordning att vara rädd. Hälften av kvinnorna i vårt material var missnöjda med sin barnmorska vid sin förra förlossning Men de allra flesta blir tryggare efter samtalen och bara hälften av dem som velat bli förlösta med kejsarsnitt stod fast vid det efter samtalen, berättade Christina Nilsson.

Kvinnan uppmanas också att skriva ett brev till barnmorskan på det sjukhus där hon ska föda, där hon berättar om sig själv, att hon gått i samtal på Auroramottagningen och vad hon behöver.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida