Louise erfarenhet måste löna sig

Louise erfarenhet måste löna sig
Michelle Wahrolén. Foto: Angelica Söderberg

”Du får vara Lisas handledare och när hon är klar får hon några tusen mer än du.” Att arbetsgivare lockar nyutbildade sjuksköterskor med löner som kan ligga högre än lönen för personal med lång erfarenhet känns så där. Det tycker specialistsjuksköterskan Louise Jonasson och hennes kolleger på operationsavdelningen på Sahlgrenska. Med många års erfarenhet och brett ansvar — framförallt för patienters liv — anser de sig vara värda minst 15 000 kronor mer i månadslön.

Nu har de gjort ett uppror som gett eko ända in till regeringen och socialminister Annika Strandhäll. Samtidigt får de erbjudande av bemanningsföretag som ger dem 20 000 mer i månaden. Men det är ju på operation de vill vara, de vill bara inte halka efter i lön jämfört med sina nyutbildade kolleger. Läs mer om Louise och henne kollegers lönekamp på sid 18.

Vissa ser det ungefär som ett gymmedlemskap, andra som ett sätt att få högre lön eller skapa nätverk. Vi har träffat olika medlemmar som berättar om deras drivkrafter och varför de är med i facket. Läs vår granskning på sid 8.

??Att kunna sova gott är en gudagåva och biljetten till ett hälsosam och balanserat liv. Det vet alla som någon gång plågats av sömnproblem. Som medarbetare i vården kan det kännas frustrerande att inte kunna hjälpa patienter att komma till ro på natten. Detta är något som bland andra nattsjuksköterskan Linda Gellerstedt har forskat i. Fördjupa dig mer i vårt tema om sömn och omvårdnad — här finns matnyttiga tips på hur du kan få dina patienter att sussa bättre. Och skulle du själv ha svårt att sova så finns även ett och annat tips mot det.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida