Lungträning minskar risk vid by-pass

1 december 2006

Preoperativa inandningsövningar för att stärka andningsmusklerna minskar risken för lungkomplikationer efter by-passkirurgi på högriskpatienter. Holländska forskare gjorde en randomiserad studie med 139 patienter som bedömdes löpa stor risk för lungkomplikationer. De fick individuellt utformad inandningsträning. De genomförde övningarna i minst två veckor före operationen, sex dagar i veckan på egen hand och den sjunde dagen med hjälp av sjukgymnast. I kontrollgruppen med 137 patienter fick 48 lungkomplikationer efter ingreppet, jämfört med 25 i studiegruppen.

Forskarna skriver att detta är den första randomiserade kliniska studien av detta slag med patienter som löper stor risk för lungkomplikationer.

Professor Elisabeth Ståhle, thoraxkirurg i Uppsala, säger att denna studie bekräftar den känsla baserad på klinisk erfarenhet man har av att andningsträning är positiv.

– Ingen ifrågasätter detta, men en annan fråga är om sådan sjukgymnastisk behandling också är kostnadseffektiv, tillägger hon.

Källa: Journal of the American Medical Association 2006;296:1851?1857.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida