Magdalena har jobbet som hobby

Magdalena har jobbet som hobby
— Den akademiska världen är lite för fyrkantig för mig. Det här sättet att forska passar mig bättre, säger Magdalena Wiklund. Foto: Pia Nordlander

Många biomedicinska analytiker älskar sitt jobb. Men få går så långt som Magdalena Wiklund. Förutom att hon skapat Sveriges största blogg för yrkesgruppen har hon byggt ett alldeles eget laboratorium hemma i bostaden.

4 december 2018

— Utbildningen har inte bara gett mig en möjlighet att hitta ett bra arbete utan har också gjort att jag kan roa mig på fritiden, säger Magdalena Wiklund som tillsammans med maken och katten Misse bor i en fyrarumslägenhet i Västerås.??

På skrivbordet i ett av rummen står ett mikroskop kopplat till en dator. Bredvid ett kylskåp för provförvaring står en begagnad precisionsvåg. Intill finns ett par halvfyllda provrörsställ och några provburkar fyllda med kemikalier för färgning. Samt en fullt fungerande inkubator. I labbet finns också ett mindre herbarium för växter.?

Sedan drygt ett år forskar Magdalena inom ramen för det internationella gräsrotsprojektet DIY bio, som genom medborgarforskning försöker hjälpa till att hitta nya antibiotika. Hon undersöker olika växter i naturen för att ta reda på vilka av dem som innehåller antibiotiska ämnen.

?— Den akademiska världen är lite för fyrkantig för mig. Det här sättet att forska passar mig bättre. Jag gör det för att jag är nyfiken och för att jag tycker att det är så himla kul.?

Tillsammans med fyra andra personer håller Magdalena på att skapa ett så kallat Makerspace i Västerås. Det är en internationell rörelse som finns i bland annat Linköping och Stockholm. Här träffas människor med olika specialkunskaper i en verkstadsliknande miljö för att tillsammans utbyta erfarenheter och utveckla idéer.?

— Hade vi haft obegränsat med pengar skulle vår gemensamma kompetens räcka för att bygga en rymdraket och åka till månen, säger Magdalena entusiastiskt.??

På dagarna arbetar hon som biomedicinsk analytiker på enheten för klinisk patologi på Västmanlands sjukhus, med utskärning, de­hydrering, bäddning, snittning och färgning av vävnadsprover.?

Hur processen går till beskriver hon utförligt på sin blogg: biomedicinskanalytiker.org. Det är den största webbplatsen i Sverige för dem som är intresserade av att få veta vad en biomedicinsk analytiker gör.?

Från början var bloggen tänkt att bli som ett slags portfölj för all den kunskap som hon skaffade sig under utbildningen.?

Här lade hon in alla sina tentor, men även gedigen information om de specialområden som en biomedicinsk analytiker förväntas kunna arbeta med. I dag innehåller bloggen mängder av information. Bland annat filmer som utförligt beskriver hur olika laboratorietekniker går till, bildgallerier, frågesporter som studenter kan använda sig av, länkar och mycket annat.

??— När jag såg att fler och fler besökte bloggen och många började höra av sig och ge beröm blev den någonting annat. Ju längre jag kom i utbildningen desto stoltare blev jag över mitt yrkesval. Men det saknades ett forum där utbildningen och yrket beskrevs på ett bra sätt. Jag bestämde jag mig för att min blogg skulle råda bot på just det, säger Magdalena. ?

Läs mer om medborgarforskningen:
tinyurl.com/y8gmw7t9

Fakta

Biomedicinskanalytiker.org är adressen både till Magdalenas blogg och Facebooksida.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida