Malin drev på nu får
cancerpatienter friskvård
Malin Backmans starka önskan att hjälpa patienterna att bli mer fysiskt aktiva har lett till att Radiumhemmet öppnat landets första gym för cancersjuka.
Det är inte stort. Men det är ljust och fräscht och välutrustat med toppmoderna redskap.
Onkologsjuksköterskan Malin Backman är stolt när hon öppnar dörren till träningsrummet som ligger intill vårdavdelningarna vid onkologkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna utanför Stockholm. Hit ska patienter som ligger inne för behandling kunna komma för att motionera och få hjälp med lämpliga träningsprogram.?
Uppbackad av chefer och kolleger har Malin varit den drivande kraften bakom tillkomsten av det här aktivitetsrummet, som man har valt att kalla det. För hon är övertygad om att cancerpatienter i olika skeden både vill röra på sig och mår bra av fysisk aktivitet.??
— Mitt intresse väcktes för ett par år sedan när jag i min vardag som sjuksköterska fick frågor från patienter om cancer och träning. Jag upptäckte att bristen på kunskap om det var stor, både bland oss sjuksköterskor och bland läkarna.?
Kliniken hade inte heller några riktlinjer för vilka råd om träning som kan ges till patienter som har cancer och går igenom olika behandlingar.?
Under sin specialistutbildning till onkologsjuksköterska bestämde sig Malin för att studera området närmare och hennes magisteruppsats är en undersökning av sjuksköterskors erfarenheter och attityder till att arbeta med fysisk aktivitet för cancerpatienter.?
— Även om onkologsjuksköterskorna generellt är positiva till att ge patienterna råd om fysisk aktivitet, tycker de att de saknar kunskap, material och riktlinjer, säger hon.??
Dessutom visade enkätundersökningen att sjuksköterskorna hade låg tilltro till patienternas förmåga och motivation att träna och vara aktiva under cancerbehandling. De tyckte synd om patienterna och kände att de inte ville pracka på dem något mer när de mådde så dåligt. Ändå uppgav närmare hälften av sjuksköterskorna att patienterna ställde frågor om fysisk aktivitet.
— Eftersom många av sjuksköterskorna inte har tillräckligt goda kunskaper om hur träning påverkar patienterna leder det till att de inte ger råd eller att de är osäkra på vilka råd de ska ge, säger Malin.??
Själv har hon plöjt forskningsrapporter och sökt information och kommit fram till att det finns mycket att vinna på om patienterna kan vara mer fysiskt aktiva i stället för att bara ligga till sängs. Träning ökar både det fysiska och psykiska välbefinnandet. Patienterna kan minska trötthet, oro, ångest, illamående och den försvagning av muskler som sker snabbt när man inte rör på sig. ?
Genom att de blir starkare klarar de också behandlingarna bättre och det skulle kunna innebära att man till exempel inte behöver sänka doserna vid olika cancerterapier. I förlängningen skulle det kunna leda till bättre överlevnad.?
Ändå är forskningsområdet så nytt att det inte finns entydiga vetenskapliga bevis för att den som är fysiskt aktiv lever längre efter ett cancerbesked. Men ett flertal studier pekar ändå i den riktningen.?
— Det finns så mycket att vinna på att vara fysiskt aktiv i den utsträckning man kan. Det finns de som vill och klarar att träna mycket varje dag och det finns andra som kan ha stor hjälp bara av att få komma upp och gå en kort promenad, säger Malin.
Hur aktiv varje enskild person kan vara kommer från och med i höst att tas upp till diskussion med patienter som vårdas på avdelning P54 vid onkologiska kliniken på Karolinska. Det ska lyftas fram som en del i behandlingen, diskuteras på de dagliga ronderna och tas upp i dokumentationen.?
En sjukgymnast kommer att finnas i aktivitetsrummet en stund varje dag för att instruera patienterna och göra upp individuella träningsprogram som de även kan fortsätta med hemma.
Att motivera de patienter som är trötta, saknar ork och känner sig nere att ändå röra på sig efter förmåga blir kanske det svåraste för vårdpersonalen.?
— Jag tror att det viktigaste är att vi får en attitydförändring bland oss som arbetar med cancerpatienter. Om vi är engagerade och kunniga kan vi motivera patienterna bättre. Med större fokus på ”friskhetsfaktorer” i stället för att bara se problem och sjukdom kan vi hjälpa patienterna till förbättrad hälsa och mer livskvalitet.?
När gymmet nu drar i gång kommer Malin att lämna avdelningen för en doktorandtjänst på Karolinska institutet. Hon ska delta i ett forskningsprojekt om fysisk aktivitet under cancerbehandling och skriva sin avhandling om det.?
— Det ska bli väldigt roligt och intressant, men längre fram vill jag helst kunna kombinera forskning med arbete på vårdavdelning. Jag vill inte tappa kontakten med patienterna.
Fakta
I Fyss finns ett kapitel som handlar både om hur fysisk aktivitet förebygger cancer samt vad det betyder för patientens välbefinnande under cancerbehandling.
Aktiviteter som rekommenderas är sådant som involverar stora muskelgrupper: gång, cykling, skidåkning. Tung belastning ska undvikas och intensiteten anpassas till varje individ.
Läs mer: www.fyss.se/