Män i kvinnoyrken mår sämre

Män i kvinnoyrken mår sämre
Män i kvinnodominerade yrken mår sämre än män i mansdominerade. Men de mår inte sämre än kvinnorna i kvinnodominerade yrken. Arkivbild: Colourbox

Män i kvinnligt dominerade yrken tenderar att ha en högre mental ohälsa än män i traditionellt manliga yrken. Det visar Afa Försäkrings årliga rapport om arbetslivet.

9 juni 2011

Bland exempelvis manliga undersköterskor yngre än 44 år beror nästan 40 procent av deras långvariga sjukfrånvaro på mental sjukdom. Samma siffra för män i andra, traditionellt manliga yrken ligger på cirka 20 procent.

– Det skulle krävas riktiga studier för att hitta svaret på varför. Än så länge nöjer vi oss med att konstatera att likheter i sjukskrivningsmönster är mer yrkesrelaterade än könsrelaterade, säger Michel Normark, chef för analys och försäkringsvillkor vid AFA Försäkring.

Afa Försäkrings årliga rapport ”Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro” är en kartläggning av sjukdom och skador hos mer än fyra miljoner arbetstagare.

Fler siffror

År 2000 råkade män ut för sju av tio allvarliga olycksfall. I dag har andelen sjunkit till drygt sex av tio.

Fallolyckorna har ökat till 30 procent av det totala antalet arbetsolyckor och är den vanligaste skadeorsaken för både män och kvinnor.

Antalet långa sjukfall har halverats sedan år 2000, vilket kan bero dels på en minskning av inflödet av antalet nya sjukfall, dels på att färre personer får sjukpenning och är sjukskrivna en kortare tid.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida