Många drabbade av konkurs

Mellan 30 och 50 sjuksköterskor berörs av att bemanningsföretaget Anilita sköterskejour ab i Danderyd har gått i konkurs.

11 oktober 2004

Det var den 23 september som Södra Roslags tingsrätt beslutade om konkursen på begäran av den nuvarande ägaren, Jan Tommy Andersson. Samtidigt utsågs advokat Johan Lindwall i Stockholm till konkursförvaltare.

Sjuksköterskorna som har arbetat för bemanningsföretaget har inte fått ut någon lön sedan i somras. De kan nu vända sig till konkursförvaltaren med sina krav. Konkursen innebär att den statliga lönegarantin träder i kraft.

Företaget startades 1998 av sjuksköterskan Anita Bruse. Några anmärkningar mot företaget har inte funnits. Avtal med Vårdförbundet fanns redan från början och löneutbetalningarna sköttes.

Men i somras såldes företaget. I slutet av augusti fick sjuksköterskorna sina lönespecifikationer hem, men några pengar sattes inte in på deras konton. Många hörde då av sig till Vårdförbundet för att få hjälp.

Därefter har företaget ännu en gång fått en ny ägare, Jan Tommy Andersson. Men trots uppmaningar från anställda och Vårdförbundet har några löner fortfarande inte betalats ut.

När Vårdfacket ringde upp Jan Tommy Andersson för att fråga varför han satt företaget i konkurs svarade han kort.

– Jag vet ingenting om det för tillfället, tack och hej.

Den första ägaren, Anita Bruse, har registrerat ett nytt företag, Anilita bemanning ab.

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida