Manliga sjuksköterskor månar om sin manlighet
Manliga sjuksköterskor är måna om att framstå som de män de är. De värjer sig mot den stereotypa bilden av feminina homosexuella män som manliga sjuksköterskor inom vården ofta förknippas med.
Det visar en doktorsavhandling skriven av Per Ekstrand, sjuksköterska och universitetsadjunkt vid institutionen för vård- och folkhälsovetenskap, Mälardalens högskola i Västerås. Per Ekstrand lägger fram avhandlingen i dag vid pedagogiska institutionen, universitetet i Uppsala.
Avhandlingen har en genusteoretisk grund med fokus på queerteori och maskulinitetsteori. För att få ett svar på hur manliga sjuksköterskor formar sin identitet har han med hjälp av observationer och intervjuer följt sju manliga sjuksköterskor inom akut- och äldrevården på ett medelstort sjukhus i Sverige.
Bejakar manlighetsidealen
Hans analys visar att männen konstruerar och vidmakthåller en identitet som sjuksköterska genom att bejaka traditionella maskulinitetsideal. De värjer sig mot stereotypen om feminina homosexuella män som ofta relateras till just manliga sjuksköterskor. Samtliga intervjuade är heterosexuella.
– Männen i studien har förväntningar på sig att vara starka och vältränade. En del av dem använder kläder för att förstärka den maskulina symboliken, exempelvis en tajt t-shirt för att framhäva den vältränade kroppen, säger Per Ekstrand.
De vill vara starka och visa att de orkar med tunga lyft samtidigt som de gärna framhäver sina medicintekniska arbetsuppgifter, säger han.
Omsorgsorienterade
Men bilden är inte ensidig utan kompletteras också av ”mjuka” egenskaper som traditionellt sett brukar tillskrivas det kvinnliga könet. Männen är måna om att patienterna ska ha det bra och betonar sin vilja att ge omsorg.
Därav titeln på avhandlingen: ”Tarzan och Jane”: Hur män som sjuksköterskor formar sin identitet.
Generellt sett trivs de manliga sjuksköterskorna med sin roll och de tycker om att jobba tillsammans med såväl manliga som kvinnliga kolleger. Men de är måna om att ha bra relationer till de få män som finns i vården. Samspelet med andra män skapar en vi-känsla
Söker sig till varandra
– Vi-skapande och samkönade relationer är viktiga vid uppbyggandet av en identitet. I en så kvinnodominerad verksamhet som sjukvården blir det extra tydligt. Där söker sig gärna killarna till varandra, säger Per Ekstrand.
I avhandlingen har han med några exempel på hur den manliga gemenskapen ibland blir så stark att kvinnorna känner sig uteslutna.
Vi-skapandet är inte bara viktigt för männen inom sjuksköterskegruppen. Det kan också gälla mellan män från olika yrkesgrupper inom vården.
– Om det finns en manlig och en kvinnlig sjuksköterska, så vänder sig den manliga läkaren ofta i första hand till den manliga sjuksköterskan.
Gillar inte ”syster”
Och så var det det här med att bli kallad syster. Det gillar inte männen. Åtminstone inte de män som Per Ekstrand har studerat. De titulerar sig helst sjukskötare eller leg sjuksköt.