Måns app hjälper unga medicinera rätt

Måns app hjälper unga medicinera rätt
Måns Lööf är sjuksköterska och digital utvecklare inom bup och barn- och ungdomshabiliteringen i Region Gävleborg. Foto Micke Lundström

För att få rätt dos adhd-medicin måste barn ofta vara borta från skolan och gå på kontroller. Sjuksköterskan Måns Lööfs app gör att de kan slippa det nu.

5 februari 2019

Dosinställningen kan ta tid för barn och ungdomar som får adhd-medicin. Föräldrarna och barnen måste ta sig till bup, barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen, för registrering av blodtryck, puls och eventuella biverkningar. ?

Du hittar en demoversion av appen på:
www.hipr.se

För vården handlar det om rutinbesök som inte tar mer än en kvart. Desto besvärligare är det för barnen och deras föräldrar som måste ta ledigt från skolan och arbetet och kanske har lång resväg. Ibland kan de tvingas komma till mottagningen upp till sex gånger under ett par månaders tid innan inställningen av läkemedelsdosen blivit optimal.??

Sjuksköterskan Måns Lööf har arbetat inom bup sedan 1996 och har genom åren träffat åtskilliga unga som behövt ställa in sin adhd-medicinering och ville underlätta för de här familjerna. ?

Han tog kontakt med ett företag som hjälpte honom att ta fram en mobilapp. I ett pilotprojekt har barn och deras föräldrar själva fått lägga in puls, blodtryck och eventuella biverkningar i appen. ?

— Vi har haft väldigt positiva resultat. Inte en enda av de 40 patienter som ingått i pilotprojektet har varit missnöjd med appen. Framför allt uppskattas den av föräldrarna, som i regel är de som gör registreringarna. De känner sig trygga.?

Deltagarna som fått utvärdera Hipr, som appen heter, har varit mellan 8 och 18 år. Resultaten har varit så bra att alla unga som sätts in på läkemedel mot adhd i Region Gävleborg nu ska erbjudas att använda den.?

— Med appen kan vi snabbare än tidigare se om medicineringen har effekt. Vid enstaka besök utgår barnen ofta från hur de mår just den dagen. Med appens hjälp kan vi följa deras mående dag för dag under en längre tid, säger Måns Lööf.??

Han berättar att flera andra regioner är intresserade av appen och funderar på att börja använda den. Måns Lööf tror att den även kan användas inom andra områden. ?

— Vi har börjat föra diskussioner med bup och vuxenpsykiatrin om man skulle kunna ha en liknande app för patienter som sätts in på anti­depressiva läkemedel, säger han.?

Men även för andra typer av läkemedel där det är viktigt med uppföljning tror han att appen skulle kunna användas om den vidareutvecklas. Exempelvis för patienter med hjärt­besvär, reumatism och andra allvarliga sjukdomar där det är vanligt med potenta läkemedel.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida