Martin är skeptisk till studentupproret

Martin är skeptisk till studentupproret
– För mig är det självklart att nyexaminerade ska få så höga ingångslöner som möjligt, men det blir lite konstigt om de tjänar mer än vi som har flera års erfarenhet, säger ambulanssjuksköterskan Martin Jansson..

"Tro inte att löneupproret bland de nyutbildade sjuksköterskorna höjer lönerna för alla sjuksköterskor." Ambulanssjuksköterskan Martin Jansson i Nyköping är kritisk till studenternas krav på 24 000 kronor i ingångslön.

Löneupproret sveper över landet, en rörelse som startades av sjuksköterskestudenterna i Umeå och som får allt fler anhängare. Kampanjen som går ut på att inte ta jobb under 24 000 kronor i månaden får stöd av Vårdförbundet.

Men medan kravet på höjda ingångslöner ljuder allt högre bland de unga ställer sig åtminstone en av Vårdförbundets medlemmar, Martin Jansson i Nyköping, vid sidan av.

Blir lite konstigt

– För mig är det självklart att nyexaminerade ska få så höga ingångslöner som möjligt, men det blir lite konstigt om de tjänar mer än vi som har flera års erfarenhet, säger han.

Frågan han ställer sig är om löneupproret har någon verkan på lönerna för alla sjuksköterskor.

– När jag började jobba 2009 var min ingångslön 21 100 kronor och det var inga problem för mig. Däremot är det problem om min lön inte ökar i takt med min erfarenhet, säger han.

Måste ta stenhård strid

Argumenten om att de nyexaminerades kamp även gynnar de yrkesverksamma köper Martin Jansson inte. Han förutspår att det blir några snabba åtgärder nu för att höja ingångslönerna, men att allt flyter ut med tiden.

– Och sen, om nu kraven på 24 000 kronor i ingångslön skulle gå igenom, vad skulle det leda till i förlängningen? Då måste Vårdförbundet vara berett att ta en stenhård strid för att höja alla medlemmarnas löner, och det blir mycket svårare tror jag. För om Vårdförbundet inte gör det, blir det en konstig situation.

Fler är skeptiska

Han vet att det är fler som ställer sig skeptiska till kraven på att de nyexaminerade ska få minst 24 000 kronor.

– Men det är ingen som har gått ut öppet med det hittills, och jag vet att jag säkerligen kommer att få reaktioner, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida