Mattias protest mot varma arbetskläder: jobbade i klänning

Mattias protest mot varma arbetskläder: jobbade i klänning
Så här stiligt gick Mattias Karlsvärd, sjuksköterska vid Skaraborgs sjukhus akutmottagning, klädd under förra veckan. Foto: Privat

Sjuksköterskan Mattias Karlsvärd tröttnade på att landstinget nonchalerade hans längtan efter arbetsshorts i sommarvärmen. I protest tog han på sig det arbetsplagg som gav mest svalka — en klänning.

I förra veckan arbetade Mattias Karlsvärd, sjuksköterska vid akutmottagningen på Skaraborgs sjukhus i Lidköping, i klänning. En något udda protestaktion som vuxit fram ur flera års irritation över att tvingas bära byxor i sommarhetta.

Inspirerades av tågvärdar

– Jag pratade om shorts redan för tre år sedan. När jag såg tågvärdarna på Roslagsbanan som protesterade genom att bära klänning blev jag inspirerad och tänkte: Jag kan ju inte vara sämre, jag kan också klä mig i klänning. Det var bara att ta en från förrådet, säger Mattias Karlsvärd.

Reaktionerna från kolleger och patienter lät inte vänta på sig. Under hela veckan skrattades det gott i korridoren på sjukhuset. Men för Mattias Karlsvärd är det inte bara en fråga om gamla svettiga landstingsbyxor. Det handlar även om jämställdhet.

– Som man i vården är du i minoritet, och som minoritet blir man ofta diskriminerad. Även om det här inte är en jättestor fråga så kan det användas till att uppmärksamma mönster, säger Mattias Karlsvärd.

Överskuggas av krisen

Något annat än hejarop och ryggdunkningar från kollegerna har han emellertid inte fått än. Ledningen på sjukhuset har varit knäpptyst.

– Tyvärr är det så. Det känns som hela grejen kom lite i fel tid nu också när allt är så kaosartat inför sommaren. Min protest överskuggas av annat. Men jag hoppas att det här kommer att ändras så småningom, säger Mattias Karlsvärd.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida