Måttliga löneökningar för Vårdförbundets medlemmar

Måttliga löneökningar för Vårdförbundets medlemmar
Lönestatistiken för 2011 är klar. Arkivbild: Mostphotos

Lönestatistiken för 2011 visar att Vårdförbundets medlemmar i landstingen fick en genomsnittlig löneökning med 2,5 procent förra året. För kommunanställda blev ökningen 2,2 procent.

24 april 2012

De som är anställda inom den privata sektorn fick i snitt endast 1,5 procent, men tjänar i genomsnitt ändå minst ett par tusenlappar mer jämfört med Vårdförbundets medlemmar i kommunerna och ännu mer än dem som arbetar i landstingen.

Läkarnas genomsnittliga löneökning inom landsting och kommuner förra året var 2,7 procent, vilket betyder att lönegapet mellan läkare och Vårdförbundets grupper ökar.

Specialistsjuksköterskor fick mer

Men den kollektiva löneökningen säger inget om vad enskilda personer har fått och det skiljer sig också mellan Vårdförbundets fyra medlemsgrupper: Den landstingsanställda allmänsjuksköterskan har fått minst medan barnmorskor och specialistsjuksköterskor fått mer.

Vårdfokus har tagit del av Vårdförbundets lönestatistik från 2008 – 2011 för de fyra yrkesgrupperna och även tittat på vad man tjänar beroende på om man arbetar inom ett landsting, en kommun eller i den privata hälso- och sjukvården.

Kommunanställda har fått mer

Det visar sig att på de fyra åren har löneökningarna varit större för dem som arbetar inom kommunerna jämfört med landstingen. Gruppen biomedicinska analytiker inom landstingen har haft en bättre löneutveckling än sjuksköterskorna och har nu en medellön på i snitt 1 130 kronor mer i månaden. För fyra år sedan var skillnaden bara 546 kronor.

Gapet ökar

Barnmorskor, röntgensjuksköterskor och specialistsjuksköterskor inom landstingen har också haft en bättre löneutveckling än sjuksköterskor under de senaste fyra åren. Förra året fick de nästan dubbelt så stor löneökning i kronor räknat. Gapet mellan grundutbildade och specialistutbildade sjuksköterskor har alltså ökat 2011.

  • Specialistsjuksköterskor tjänar i snitt 3 492 kronor mer jämfört med sjuksköterskor.
  • Barnmorskor: 4 276 kronor mer.
  • Röntgensjuksköterskor: 2 051 kronor mer.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida