Med hink och slev i annorlunda labbjobb

För den som en gång utbildat sig till biomedicinsk analytiker är det oftast självklart att arbeta inom hälso- och sjukvården eller läkemedelsindustrin. Så är det inte i Sundsvall. Här gör hälften av studenterna delar av sin praktik i den lokala industrin.

Carina Andreasson blev färdig med sin utbildning 1996. Sedan dess har hon arbetat som biomedicinsk analytiker hos pappersmassetillverkaren sca.

– Det är helt annorlunda jämfört med sjukvården. Men jag trivs bra. Det är inte så mycket finlir. Här använder vi hinkar och slevar, säger Carina Andreasson som också tycker att jobbet är mer varierande än på ett vanligt sjukhuslaboratorium.

På utvecklingslaboratoriet tar hon olika prover på massa, på miljölaboratoriet analyserar hon utsläppen från sca. I kemilabbet gör hon kemiska analyser och i tryckeriet analyserar hon hållfastheten på de färdiga papperssorterna.

Idén till att låta studenterna praktisera inom industrin kom för några år sen. I Sundsvall liksom på många andra orter i Sverige var det svårt för de nyblivna biomedicinska analytikerna att få arbete. Nedskärningarna inom sjukvården slog hårt och de som ville arbeta på ett medicinskt laboratorium var i regel tvungna att flytta från orten.

Samtidigt finns det gott om skogsindustri och annan industriverksamhet i länet som har egna laboratorier och som är beroende av personal med kunskaper inom kemi och laboratorieteknik.

Biomedicinska analytiker är eftertraktade inom industrin. De anses som laborativt väldigt duktiga och tas emot med öppna armar, säger Boel Erbring-Pettersson som har ansvaret för de tillämpade delarna under utbildningen.

– I jämförelse med exempelvis sjuksköterskor har biomedicinska analytiker haft begränsade möjligheter att välja olika områden att arbeta inom. Genom att göra studiebesök och låta studenterna praktisera inom industrin försöker vi vidga deras möjligheter.

Kristina Mårtensson går sista terminen på utbildningen för biomedicinska analytiker vid institutionen för vårdvetenskap i Sundsvall.

Som alla andra sjätteterminare på utbildningen har hon haft 20 veckors tillämpad laboratorievetenskap. Av dessa har tolv varit vikta åt de obligatoriska praktikavsnitten inom klinisk kemi, mikrobiologi och transfusionsmedicin.

Resterande åtta veckor har hon kun-nat välja praktikplatser mer utifrån sitt eget intresse. Hon valde bland annat en
vecka på kemiföretaget Akzo Nobels miljölaboratorium och en vecka på utvecklingslaboratoriet hos massatillverkaren sca.

Inte lika hierarkiskt
– Jag trivdes väldigt bra. Det är inte lika hierarkiskt som på ett sjukhuslaboratorium. Det är större sammanhållning mellan cheferna och de anställda på industrilabben, säger Kristina Mårtensson.

– Främsta skillnaden är att det handlar om helt andra prover än inom hälso- och sjukvården. Och att man inte behöver vara lika noggrann. Det kändes faktiskt ganska skönt efter alla veckorna på sjukhuset.

Första åren på sjukhuslabb
Industrilaboratorierna känns mer som riktiga labb, tycker hon.

– Man laborerar mycket för hand, blandar och destillerar olika vätskor. Det kokar och ryker lite överallt. Det är mer hantverk över det hela. På sjukhuset är apparaterna mer avancerade och många av analyserna automatiserade, säger Kristina Mårtensson som mycket väl kan tänka sig att ta anställning inom industrin i framtiden.

– Men de första åren vill jag nog vara på ett sjukhuslabb. Efter att ha läst så mycket medicin som vi har gjort känns det lite bortkastat att inte alls hålla på med det, säger hon.

Carina Andreasson på sca har för tillfället inte har några tankar på att söka sig till hälso- och sjukvården.

– I och för sig skulle det vara roligt att få arbeta på ett sjukhuslabb, det är ju det jag är utbildad för. Men nu har jag lärt mig så mycket annat här så det är lite svårt att välja. Jag kan mycket väl tänka mig att stanna inom industrin.

Men det är knappast för lönens skull hon blir kvar. Efter fyra år på sca tjänar Carina Andreasson 15 400 kronor i månaden, vilket är ungefär vad hon skulle ha fått inom landstinget.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida